Прес-центр31 cічня 2017, 09:01

У випадку не виконання Мінських домовленостей необхідним є збереження, а за потреби і посилення санкційного тиску на Росію – Петро Порошенко

Президент Петро Порошенко наголошує, що Україна залишається відданою Мінським домовленостям. «Наголошую на тому, що жодної альтернативи Мінським домовленостям не існує», – сказав Глава Української держави під час спільної з Федеральним канцлером Німеччини зустрічі з представниками ЗМІ.

«Ми дуже вдячні Німеччині як лідеру Євросоюзу за тверду і принципову позицію, політику підтримки суверенітету, територіальної цілісності і незалежності України. За тверду позицію щодо формування Нормандського формату, щодо внеску Німеччини в укладання Мінських домовленостей», – підкреслив Петро Порошенко.

Президент України висловив впевненість у тому, що на сьогоднішній день потрібні об’єднані і рішучі дії, щоб мотивувати російську сторону імплементувати в повному обсязі Мінські домовленості. «Тому наша координація сьогодні має надзвичайно високу важливість»,– - підкреслив він.

Петро Порошенко повідомив, що на зустрічі з Ангелою Меркель планує обговорити дорожню карту Мінських домовленостей, про яку домовились у Берліні, під час проведення Саміту у Нормандському форматі. Президент також подякував німецьким і французьким колегам «за тверду і принципову позицію, за підтримку позиції України». Він висловив надію на те, що буде знайдено достатньо аргументів для того, щоб Росія нарешті повернулася за стіл переговорів і почала імплементувати Мінські домовленості.

За словами Петра Порошенка, у випадку, якщо цієї імплементації не відбудеться необхідним є збереження, а якщо потрібно і посилення санкційного тиску на Російську Федерацію.  «Я дуже вдячний пані Канцлеру за тверду і принципову позицію в цьому питанні», – сказав Президент.

Глава Української держави також наголосив на необхідності обговорити питання протистояння гібридній пропаганді Кремля, від якої страждає як Німеччина і Україна, так і весь Європейський Союз, Сполучені Штати Америки і інші держави.

В свою чергу, Канцлер Німеччини Ангела Меркель повідомила, що сьогодні під час зустрічі з Президентом України буде обговорена низка питань, в тому числі виконання Мінських домовленостей. Канцлер Німеччини наголосила: «Ми віримо в те, що Нормандський формат є правильним шляхом. Ми будемо і надалі його дотримуватися, незважаючи на існуючі перепони, щоб домогтися миру, політичної стабільності та територіальної цілісності України».

http://www.president.gov.ua/news/u-vipadku-ne-vikonannya-minskih-domovle...