Прес-центр25 травня 2018, 14:05

У військовому госпіталі відкрили Пам'ятний знак на честь героїв-медиків, які загинули на Сході України

Сьогодні, 25 травня, в місті Сєвєродонецьк на території 59 Військового мобільного госпіталю відкрили Пам'ятний знак військовим медикам, які загинули, рятуючи життя захисників України під час виконання службових обов’язків в зоні проведення антитерористичної операції.

Участь у заході взяла заступник голови облдержадміністрації Ольга Лішик. Вона зазначила, що відкриття пам’ятного знаку є важливою подією для Луганщини: «Це є свідченням великої шани на честь загиблих військових медиків, які були різні за віком, обіймали різні посади, але їх всіх об'єднувало високе почуття військового та професійного обов'язку».

За дорученням голови Луганської облдержадміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Юрія Гарбуза вона вручила почесну відзнаку «За розвиток регіону» старшому лейтенанту Ігорю Подоляну, а також Почесні грамоти облдержадміністрації молодшому сержанту Андрію Дєкіну та сержанту Роману Савченку.

Також у заході взяли участь оперативне командування «Північ», керівництво військово-медичної служби та військово-цивільного співробітництва, а також ліцеїсти Луганського обласного ліцею-інтернат з посиленою військово-фізичною підготовкою «Кадетський корпус імені героїв Молодої гвардії», представники Української Православної Церкви.

Слід зазначити, що у 2014-2018 роках під час бойових дій за незалежність України на Сході нашої держави, рятуючи життя захисників України, віддали своє життя 62 військових медика. У 2014 році – 26 загиблих медиків, 2015 році – 19,  2016 році – вісім, 2017 році – вісім, 2018 році – один.

Особовий склад військово-мобільного госпіталю створено на базі Військово-медичного клінічного центру Центрального регіону (м. Вінниця). Сьогодні колектив госпіталю разом з особовим складом 7 окремої санітарної автомобільної роти виконує обов’язок на Луганщини.

Бойовий шлях госпіталю становив: Орехово, Победа, Сватово, Сєвєродонецк. Серед професійних здобутків госпітального колективу сотні врятованих життів, своєчасна медична допомога цивільному населенню, звитяга та високий професіоналізм при наданні невідкладної допомоги пораненим військовослужбовцям в бойових умовах. Саме в цьому госпіталі, у 2014 році зроблена перша в Україні ендоскопічна операція,  безпосередньо, в польових умовах.

У минулому році надано стаціонарну медичну допомогу понад 3000 військовослужбовцям.  Силами передових лікарсько-сестринських бригад (м. Щастя, Станиця Луганська) евакуйовано десятки поранених захисників України. Крім того, надано амбулаторну допомогу широкому загалу цивільного населення міста  Сєвєродонецька, Лисичанська, Рубіжного тощо.