Прес-центр19 червня 2019, 09:06

Ухилення роботодавців від сплати єдиного внеску позбавляє соціального захисту найманих працівників, - брифінг

Начальник головного управління Пенсійного фонду України в Луганській області Ольга Шарунова під час брифінгу для ЗМІ повідомила, що за п’ять місяців цього року виплачено пенсії на суму 5 млрд 994,0 млн гривень, а надійшло власних коштів всього по області 1 млрд 055,2 млн гривень, що говорить про дефіцит коштів на виплату пенсій пенсіонерам Луганщини.

Станом на 1 червня 2019 року загальна сума заборгованості по внесках до Пенсійного фонду Луганської області по території, підконтрольній українській владі, складає 1 млрд 423,46 млн гривень.

Спеціалістами Пенсійного фонду проводяться заходи зі зменшення заборгованості, але керівники окремих підприємств ухиляються від сплати внесків та не йдуть на співпрацю з державними органами.

Крім цього, бюджет Фонду недоотримує належні кошти за рахунок тіньової зайнятості, яка поширена, переважно, у комерційній діяльності. Від добросовісності роботодавців, а також чіткої громадянської позиції їх найманців й залежить стабільність функціонування пенсійної системи та соціальних інститутів в цілому.

«На жаль, не всі страхувальники своєчасно сплачують внески, внаслідок чого ми маємо недотримання коштів, які спрямовуються на пенсійні виплати. А найголовніше – працівникам таких недобросовісних роботодавців не зараховується страховий стаж. При цьому, якщо підприємством єдиний внесок за відповідний місяць сплачено частково, страховий стаж не буде зараховано жодному його працівнику. Ухилення роботодавців від виконання зобов’язань зі сплати єдиного внеску призводить не лише до порушення платіжної дисципліни, а й позбавляє соціального захисту найманих працівників», – наголосила Ольга Шарунова.

Лише за умови повного погашення заборгованості зі сплати єдиного внеску всі місяці роботи будуть зараховані до страхового стажу працівників.