Прес-центр24 грудня 2020, 13:12

Ухвалено Програму економічного і соціального розвитку Луганщини на 2021-2023 роки

На колегії облдержадміністрації також розглянуто та затверджено Програму економічного і соціального розвитку Луганської області на 2021-2023 роки. Представив проєкт Програми виконуючий обов’язки директора Департаменту економічного розвитку та зовнішньоекономічної діяльності ОДА Єгор Скіртач.

Метою Програми є забезпечення розвитку реального сектору економіки, поліпшення якості життя населення, зменшення негативних соціально-економічних наслідків, які виникли в області.

Ця мета досягається через реалізацію завдань чотирьох стратегічних цілей:

1.       Економічне зростання регіону: конкурентоспроможність, смарт-спеціалізація, сприятливе бізнес-середовище. Так, планується розвиток інноваційних галузей економіки з високою доданою вартістю, розвиток сільських територій на базі партнерства та кооперації, а також системна підтримка бізнесу та його диверсифікація. Для виконання завдань цієї цілі заплановано залучити 2,9 млрд грн, з яких 99,7% - кошти державного бюджету, які будуть використані на модернізацію вугледобувної галузі, що дозволить стабілізувати роботу вугледобувних підприємств.

2.       Відновлення критичної інфраструктури регіону: логістика, енергозабезпечення та відновлення та розвиток регіональної системи надання послуг населенню. Заплановано залучити 17,9 млрд грн.

3.       Ефективне управління, орієнтоване на людину. Йдеться про комунікації та партнерство, сприяння розвитку інфраструктури надання послуг, а також безпечне, енерго-, ресурсозберігаюче та енергоефективне середовище. На реалізацію цілі заплановано залучити 822,5 млн грн.

4.       Безпека, національна ідентичність та цілісний інформаційний простір. Формування системи цінностей на засадах загальноукраїнської єдності та соціальної згуртованості. Заплановано залучити 15,7 млн грн.

Загалом, прогноз фінансування завдань Програми по роках складає 21587,9 млн грн.

На реалізацію регіональних цільових програм передбачено залучити фінансові ресурси у розмірі 3247,1 млн грн.

Прогноз фінансування інвестиційних проєктів регіонального розвитку на 2021-2022 роки складає 1156,4 млн грн, в тому числі:

Охорона здоров’я 398,2 млн грн;

Освіта 537,1 млн грн;

Житлово-комунальне господарство (на 2021 рік) 72,7 млн грн;

Житловий фонд (на 2021 рік) 65,0 млн грн;

Фізкультура та спорт 83,4 млн грн.

За словами голови облдержадміністрації Сергія Гайдая, виконання завдань Програми дозволить досягти повернення до стриманого економічного зростання, позитивної динаміки розвитку реального сектору економіки і на цій основі поліпшити якість життя населення, максимально зменшити негативні соціально-економічні наслідки, які виникли із поширенням коронавірусу.

Рішенням колегії Програму економічного і соціального розвитку Луганщини на 2021-2023 роки ухвалено.