Прес-центр15 серпня 2017, 18:08

Ухвалено стратегію розвитку «Нова Старобільщина»

Наступними, хто представив голові Луганської обласної державної адміністрації – керівнику обласної військово-цивільної адміністрації Юрію Гарбузу та керівникам департаментів ОДА стратегію розвитку територій до 2020 року та захистив її, стали представники Старобільського району.

«Для мене важливо, щоб органи влади міст та районів Луганщини розуміли напрям розвитку їх територій. Тож, або зараз вони будуть вчитися планувати та втілювати проекти у життя, або це робитимуть інші. Після того, як усі представлять свої стратегії, створена мною робоча група їздитиме по районах та буде порівнювати ситуацію на місцях з тим, що викладено у цих проектах», – підкреслив Юрій Гарбуз.

Під час презентації Старобільського району було відзначено, що у червні цього року до існуючого проекту внесені певні зміни, які продиктовані часом. Важливо, що до його розгляду активно долучилися громадськість та представники підприємств.

Зокрема, ними переглянуті та доповнені напрями розвитку економічного потенціалу та підприємницької діяльності.

Наразі, у районі також відбувається розробка стратегії розвитку об’єднаної Чмирівської громади та міста Старобільськ – вони співпадають з напрямами розвитку району.

У районі очікується реалізація проектної пропозиції з будівництва Електростанції на альтернативних видах палива виробничого. Наразі триває пошук інвесторів.

Також на презентації йшлося про впровадження інвестиційних проектів із виробництва альтернативних видів палива з відновлювальних джерел енергії та комплексу по зберіганню та переробці насіння соняшнику.

Щодо розвитку агропромислового комплексу та промислової переробки продукції сільського господарства ще планується створення сільськогосподарських сімейних ферм, закупівля племінних тварин великої рогатої худоби, будівництво забійного цеху тощо.

У соціальній сфері розвитку району очікується відкриття «Соціального прозорого офісу».

Низка заходів передбачає створення належних умов для адаптації внутрішньо переміщених осіб.

Загальний обсяг ресурсів, необхідних для виконання заходів програми розвитку системи охорони здоров`я на 2017-2020 роки, складає порядку 40 млн грн та передбачає реорганізацію центру первинної медико-санітарної допомоги, системи надання первинної та вторинної медичної допомоги, створення госпітального округу, придбання службового житла лікарям.

У 2018-2019 роках очікується створення опорних навчальних закладів на базі Підгорівської, Лиманської та Шульгинської ЗОШ. Загалом, з метою надання якісних освітніх послуг та забезпечення до профільного навчання на 2018 рік подано 4 відповідні проекти на ДФРР.

На жаль, на Старобільщині існує кадровий голод з відсутності необхідної кількості сімейних лікарів та викладачів точних наук і керівництво району наразі вживає заходи щодо вирішення цих проблем.

Загалом, презентація стратегії розвитку Старобільського району до 2020 року «Нова Старобільщина» була прийнята.