Прес-центр5 серпня 2019, 13:08

Україна – миролюбна та демократична держава, – Віталій Комарницький

Голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Віталій Комарницький зустрівся з військовий аташе Посольства Швейцарської Конфедерації в Україні Урсом Сульсером.

Під час зустрічі було обговорено загальну безпекову ситуацію в Луганській області.

«Швейцарія дуже пильно стежить за політичною ситуацією, зокрема за Мінським процесом. А також за економічною ситуацією в Україні», – зауважив Урс Сульсер. За його оцінкою, ситуація між Росією та Україною є феноменальною, оскільки це не просто воєнний конфлікт, а гібридний. Це особливо актуально для Луганської області. Тому дуже важливо, щоб громадяни критично ставилися до інформації та джерел, з яких вони її отримують.

«У Швейцарії є чотири офіційних мови: німецька, французька, італійська, ретороманська, тому ми теж уважно спостерігаємо, як третя держава використовує культурно-мовне питання, інструменталізуючи його, як п’ята колона. Це дуже складне завдання для керівництва, для вас, для військових, оскільки у вас є демократія, і ви маєте гарантувати права людини, але, з іншого боку, не потрібно бути наївними. Концепт «рускій мір» – це частина стратегії, яку вони використовують проти вас», – додав Урс Сульсер.

«Україна – миролюбна та демократична держава. Про це свідчать, зокрема, результати останніх виборів. Ми йдемо мирним шляхом, і наша Конституція ґрунтується на цінності людини, її життя і здоров’я», – наголосив Віталій Комарницький.

Обговорюючи питання роботи КПВВ «Станиця Луганська» та ремонт моста, голова облдержадміністрації наголосив, що українська сторона демонструє рішучі кроки в напрямі вирішення питання: «Ремонт моста має початися якомога швидше, однак лише після розмінування прилеглої території та синхронного демонтажу бетонних укріплень. Наші спеціалісти готові працювати вдень і вночі, однак ми постійно зустрічаємо опір з протилежної сторони».

Очільник області озвучив найгостріші проблеми, пов’язані з війною на Луганщині. Зокрема, значною мірою постраждала економіка області, оскільки переважна частина промислового потенціалу залишилася на тимчасово окупованій території. Розвиток аграрної галузі, що складає основу економіки підконтрольної українській владі території області, також має низку перепон, серед яких відсутність залізничного сполучення у сільськогосподарських районах та зруйнована мережа автомобільних доріг.

«Ми розраховуємо на власні сили та підтримку наших міжнародних партнерів», – додав Віталій Комарницький.