Прес-центр17 липня 2018, 14:07

Україна переймає європейські норми маркування продуктів

Верховна Рада України 10 липня ухвалила у першому читанні законопроект  «Про інформацію для споживачів про харчові продукти», який встановлює загальні принципи та вимоги до інформації для споживачів щодо харчових продуктів, зокрема стосовно маркування харчових продуктів, а також обов’язки операторів ринку з доведення цієї інформації до інших операторів ринку та до споживачів.

Так, законопроект передбачає чіткі вимоги до маркування харчових продуктів.

У першу чергу, це:

- ясність і чіткість назви харчового продукту; «читабельність» шрифту;

- обов’язкове зазначення алергенів;

- вимоги до позначення мінімального терміну придатності або дати «вжити до»;

- регламентація обов'язків відповідальних операторів ринку;

- правила надання інформації про харчові продукти дистанційного продажу;

- вимоги до надання інформації про поживну цінність і виключення з них;

- вказівки країни або місця походження продукту, в разі необхідності;

- умови зберігання та використання, в передбачених випадках.

Також обов’язково при маркуванні потрібно буде вказувати, чи використовувалися наноматеріали при виробництві продукту.

Крім того, законопроект встановлює розміри штрафів за порушення норм, які прописані в документі.

Наприклад, за введення в оману споживачів щодо речовин і харчових продуктів, що викликають алергічні реакції або непереносимість, передбачено накладення штрафу на юридичних осіб в розмірі 30 мінімальних зарплат, а на фізичних осіб-підприємців – у розмірі 20.

За надання споживачам недостовірної інформації штрафи для юридичних осіб досягнуть 15 мінімальних зарплат, а для фізичних осіб – 10. Такі ж штрафи передбачені і за зміну інформації про харчовий продукт, яка обманює споживачів.

Якщо законопроект приймуть, він вступить в силу через півроку. Крім того, передбачений перехідний період, за який усі учасники ринку зможуть перейти на нові норми.

Прийняття законопроекту дасть можливість імплементувати європейські норми в українське законодавство та забезпечити захист інтересів споживачів шляхом надання всієї необхідної інформації для здійснення свідомого вибору продуктів.