Прес-центр10 липня 2017, 14:07

Україна підтримує Генерального секретаря ООН у питаннях реформування організації – Президент

Україна підтримує позицію і підходи чинного Генерального секретаря Організації Об’єднаних Націй Антоніу Гуттеріша у питаннях реформування Організації, заявив Президент Петро Порошенко. Глава Української держави нагадав, що через необхідність реакції на нові виклики, які постали у світі в питаннях безпеки, на адресу Організації останнім часом лунало чимало критики. Все це, а також необхідність дієвої реакції на ситуацію в світі, говорить про необхідність реформування ООН, переконаний він.

«Після анексії Криму і агресії на Сході України з боку одного з постійних членів Ради безпеки ООН ми маємо абсолютно нові реалії – було зруйновано поствоєнний механізм забезпечення глобальної безпеки. Перед секретаріатом ООН і державами-членами постало не просте завдання – відновлення авторитету, відновлення дієвості, довіри та поваги до Організації. І настав час, на мою думку, для рішучих, а інколи і болісних перетворень», – сказав Петро Порошенко під час спільної з Антоніу Гуттерешем заяви для представників ЗМІ у Києві.

«Я хочу наголосити, що ми повністю підтримуємо підходи Генерального секретаря ООН до реформування Організації», – підкреслив Президент.

Він зауважив, що Україна також очікує, що зміни в Організації сприятимуть напрацюванню більш дієвих та продуктивних механізмів зміцнення і підтримки миру, упередження конфліктів.

«Ми розраховуємо, що реформи сприятимуть виробленню більш дієвих інструментів у питаннях миру, безпеки, з особливим наголосом на ефективних механізмах щодо попередження конфліктів, бо часто-густо ООН залишається єдиним інструментом для імплементації і реалізації цих можливостей», – наголосив Глава Української держави.

«Врегулювання конфліктів, захист прав людини, неухильне дотримання засадничих принципів міжнародного права, включаючи повагу до територіальної цілісності та політичної незалежності усіх держав-членів ООН залишаються для нас ключовими», – додав він.

На завершення зустрічі Президент також висловив впевненість, що сьогоднішня зустріч з Генеральним секретарем «стане відправною точкою для винайдення більш активної моделі участі ООН у вирішенні тих складних викликів, які постали сьогодні перед Україною».

http://www.president.gov.ua/news/ukrayina-pidtrimuye-generalnogo-sekreta...