Прес-центр14 травня 2017, 18:05

Україна зацікавлена в продовженні роботи Нормандського формату – Глава держави

Президент Петро Порошенко повідомив, що наприкінці наступного тижня заплановані його переговори у Берліні з Канцлером Німеччини Ангелою Меркель для підготовки засідання Нормандського формату.

Глава держави привітав нового Президента Франції Еммануеля Макрона з перемогою на виборах і зауважив, що найближчим часом мають відбутися переговори нового французького очільника з Канцлером Німеччини, під час яких, зокрема, передбачено обговорення Нормандського формату і України. «Ми підтвердили свою зацікавленість в продовженні роботи Нормандського формату», - розповів Петро Порошенко.

Президент нагадав, що Російська Федерація на державному рівні визнала фейкові документів так званих «ДНР» та «ЛНР», «конфіскувала» власність, яка належить українській державі та приватним особам на окупованій території. Крім того, відбувається розширення рубльової зони на окупованих територіях. «Багато нових обставин, які ми маємо взяти до уваги в Нормандському форматі. І чого ми добиваємось? Ми наголошуємо на необхідності складення і ухвалення «дорожньої карти» Мінського процесу – що і коли має відбутися», - сказав Глава держави. Він висловив сподівання, що буде знайдено порозуміння і достатньо аргументів для Російської Федерації, щоб була ухвалена «дорожня карта». «Єдиний хто цьому перешкоджає, це Росія. Ми не бачимо жодних конструктивних кроків», - наголосив Петро Порошенко, нагадавши, про трагедію 13 травня в Авдіївці, коли в результаті обстрілів бойовиків було вбито чотирьох мирних мешканців.

Глава держави також прокоментував дискусії щодо того, що можливо було би більш ефективним якби до участі у Норманському форматі залучити США. «Наголошую, вони (США – ред.) залучені були і будуть весь час, в тому числі під час роботи попередньої Адміністрації. Змінювалися прізвища, але був відповідний дипломат в ранзі посла, який повністю був проінформований про весь зміст переговорів у Нормандському форматі, і вони координувалися з нашими американськими партнерами», - зазначив Петро Порошенко.

Президент наголосив, що США не лише стратегічний партнер України, але і одна з країн-гарантів Будапештського меморандуму. «Безумовно, розраховуємо на дуже потужну і ефективну підтримку України з боку США, в тому числі і в Нормандському форматі», - зазначив Глава держави. Він додав: «Найближчим часом планується обрати спеціального представника США, який буде відповідати за координацію дій з Україною».

Президент підкреслив, що Канцлер Німеччини та Президент Франції представляють не лише свої країни, а Європейський Союз. «Саме такий формат дозволяє нам мобілізувати світову солідарність з Україною у протидії російському агресору», - наголосив він.

Відповідаючи на запитання щодо того, чи є потреба пошуку іншого варіанту вирішення ситуації на Донбасі, аніж Мінські угоди, Президент заявив, що на сьогоднішній день Україна і влада використовує всі інструменти, які є у її розпорядженні, задля вирішення ситуації на Донбасі, встановлення миру та повернення Криму. Він наголосив, що саме Мінські угоди ввійшли у рішення Ради безпеки ООН, саме завдяки Мінським угодам було запроваджено санкції проти Росії як країни-агресора та всіх, хто підтримує тероризм.

«Мінські угоди дозволяють всьому світові продемонструвати хто винен у цьому. Мінські угоди дозволяють нам іти до суду, притягувати злочинців до відповідальності, у тому числі і міжнародної, Мінські угоди дозволяють нам, щоб Росія в межах міжнародного права заплатила ціну за те, що  саме вона їх порушує», - констатував Петро Порошенко зауваживши, що все це стало можливим тільки завдяки тому, що під Мінськими угодами є підпис Путіна. «Ніде більше немає. І це дає можливість Росію і Путіна притягнути до відповідальності і вимагати виконання тих зобов’язань, які вони взяли на себе», - підкреслив він.

Глава держави також підкреслив, що не через Мінські угоди в Україні триває війна. «Нас не вбивають – тому, що Мінські угоди. Навпаки, ми зупинили наступ у вересні 2014 року – тому, що Мінські угоди. Ми зупинили і ввели санкції, у тому числі і у лютому 2015 року – тому, що Мінські угоди і Росія платить ціну. Я вважаю, що недостатню, але те, що можемо зробити –  тому, що Мінські угоди», - сказав Петро Порошенко.

http://www.president.gov.ua/news/ukrayina-zacikavlena-v-prodovzhenni-rob...