Прес-центр13 грудня 2017, 14:12

Українці на 100% будуть забезпечені життєво необхідними, якісними та безпечними ліками, – рішення Уряду

Сьогодні на засіданні Уряд проголосував за дві постанови, що передбачають забезпечення українців медичними препаратами у наступному році.

Мова йде про оновлену версію Національного переліку основних лікарських засобів та зміни до постанови №1303, якою забезпечуються ліками пільгові групи населення.  

Це допоможе мільйонам громадян отримувати вчасне, якісне та ефективне лікування.

Відтепер загальна кількість препаратів, що включені до Нацпереліку і мають забезпечуватися на 100 % у закладах охорони здоров’я, становить 427 препаратів.

Окремо урядовці вирішили продовжити дію постанови №1303. Саме вона забезпечує пільгові категорії населення медичними препаратами та виробами, яких нині немає в Нацпереліку. Ця постанова продовжуватиме працювати протягом перехідного періоду. Зміна, яка була ухвалена сьогодні Урядом – обов’язкова реєстрація препаратів в Україні та наявність їх у галузевих стандартах у сфері охорони здоров’я.

Довідково

Національний перелік основних лікарських засобів – це перелік безпечних ліків із доведеною ефективністю, які держава гарантуватиме пацієнту безкоштовно. Головна ідея політики у тому, що кожен медичний заклад кожного пацієнта має забезпечити на 100 %  ліками за оновленим Нацпереліком.

Нова політика забезпечення лікарськими засобами українців змінює підхід до фінансування. Держава витрачатиме кошти платників податків ефективно: лише на ті лікарські засоби, чия ефективність у боротьбі з хворобами науково доведена. Ресурси держави буде сфокусовано на наданні безкоштовного ефективного лікування від пріоритетних захворювань і станів максимальній кількості громадян.

Відповіді на поширенні питання про Нацперелік: https://goo.gl/uLxZ3J.

За матеріалами офіційного сайту КМУ