Прес-центр20 жовтня 2017, 14:10

Українська сторона готова до відкриття КПВВ «Золоте», протилежна – у черговий раз ні

Сьогодні відбулася чергова спроба відкриття контрольного пункту в’їзду-виїзду «Золоте» на Луганщині, розрахованого на перетин до 5000 осіб та до 3000 транспортних засобів за добу.

Як відзначив заступник голови облдержадміністрації Юрій Клименко, під час нещодавнього засідання Тристоронньої контактної групи у Мінську була досягнута домовленість про відкриття цього КПВВ саме 20 жовтня 2017 року.

«Це дуже важливо для усієї Луганщини, бо на території області діє лише один КПВВ – у Станиці Луганській. Але він пішохідний та перевантажений. Через найближчий автомобільний КПВВ «Майорськ», що на Донеччині,  переміщується приблизно 40 % жителів Луганської області. Тобто, ми готові надати комфортні умови та розгрузити роботу інших КПВВ», – зауважив він.

Але, за словами Юрія Клименка, представники так званої «ЛНР» знов перенесли на невизначений термін відкриття пункту в’їзду-виїзду у зв’язку з технічними обставинами. Мов би, ще неготове дорожнє покриття та відсутні умови для роботи їхніх представників на КПВВ «Золоте».

«Наразі дата його відкриття з протилежного боку невідома. Але українська сторона готова відкрити пункт в’їзду-виїзду в будь-який час. Він знаходиться у робочому стані. Представники Державної прикордонної служби, Державної фіскальної служби, Служби Безпеки України та Збройних Сил України постійно знаходяться на своїх робочих місцях на КПВВ «Золоте» і виконують свої функції», – підкреслив заступник голови Луганської облдержадміністрації.

Нагадаємо, що вперше це питання підіймалося в січні 2016 року та навіть була визначена дата – 31 березня. Як і сьогодні, тоді українська сторона виконала всі взяті на себе зобов’язання та відкрила пункт пропуску, але з окупованої території він так і не зафункціонував.

Протягом цього часу декілька разів була надана інформація, що з боку окупованої території готові відкрити пункт пропуску у Золотому. Проте, жодна з цих домовленостей до сих пір не виконана.