Прес-центр14 травня 2021, 16:05

Українські «ковідні сертифікати» розробляються з урахуванням вимог ЄС та ВООЗ

Зараз в Україні розробляються «ковідні сертифікати» з урахуванням вимог ЄС та ВООЗ. Передбачається, що там буде необхідна для міжнародного визнання інформація щодо щеплень, негативних результатів ПЛР-тестів та одужання після СОVID-19.

Наразі навіть в ЄС ще триває дискусія з приводу даних, які міститимуться в сертифікаті. Тому Кабінет Міністрів визначає усі можливі варіанти, щоб інтеграція українського документа з європейським могла відбутися максимально швидко.

Планується, що такий сертифікат як в електронній, так і в паперовій формі обов'язково міститиме QR-код, який можна буде використати для перевірки його справжності.

Вакцинальна кампанія в Україні триває. Ще 30 квітня до нашої країни доставлено 500 тис. доз вакцини SіnоVас (СоrоnаVас), а 9 травня – ще 500 тис. доз цієї вакцини.

Станом на 14 травня в Україні першу дозу вакцини отримали вже майже 918 тис. людей. У чергу на вакцинацію записались більше ніж 543 тис. осіб.

Нагадаємо, що до списку очікування на вакцинацію можна потрапити:

- заповнивши анкету на сайті або в мобільному додатку «Дія»;
- зателефонувавши до контакт-центр МОЗ з питань СОVID-19: 0 800 60 20 19;
- звернувшись до свого сімейного лікаря.

У разі наявності достатньої кількості вакцин імунізація відбуватиметься одночасно за різними етапами. Щосуботи та щонеділі в пунктах щеплення вакцинуватимуть охочих, зареєстрованих в загальній черзі на вакцинацію.

Першочергово – людей з черги віком від 65 років, далі інші вікові групи за наявності достатньої кількості вакцин. Важливо, що до пунктів щеплення заздалегідь запрошуватимуть людей з черги на процедуру імунізації на конкретний час у вихідні дні.

Також слід зазначити, що за даними дослідження, проведеного у квітні Київським міжнародним інститут соціології, 43 % українців готові зробити щеплення проти СОVID-19. У порівнянні з березнем, кількість готових вакцинуватися збільшилася на 10 %, а неготових – зменшилася на 9 % пунктів.