Прес-центр14 серпня 2018, 16:08

Уляна Супрун відзначила позитивні зрушення у перебігу медичної реформи на Луганщині

Питання, пов’язані з перебігом медичної реформи на території Луганської області, озвучили сьогодні під час спільної прес-конференції голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз та в.о. Міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун.

Пані Уляна Супрун відзначила, що, незважаючи на воєнні дії, на Луганщині спостерігаються позитивні зрушення процесу реформування медицини. Також вона подякувала облдержадміністрації та райдержадміністраціям за сприяння закладам охорони здоров’я у реалізації реформи.

«Вже на сьогоднішній день кожен третій житель області обрав свого сімейного лікаря. Програма «Лікар для кожної сім’ї» розвивається досить успішно у вашій області. Підключено всі центри первинної допомоги області до комп’ютерної системи охорони здоров’я, є можливість знайти свого лікаря і підписати декларації», – зазначила в.о. Міністра охорони здоров’я України.

Три з 16 Центрів надання первинної медико-санітарної допомоги Луганської області вже подали документи до Національної служби здоров’я. «Ми думаємо, що у другій хвилі вони підпишуть договір із Національною службою здоров’я і вже будуть мати додаткові кошти, щоб підвищити зарплату своїх працівників і надавати повний пакет послуг своїм пацієнтам. Наступна хвиля буде в кінці року, і ми сподіваємося, що всі центри первинної допомоги будуть автономізовані (стануть некомерційними підприємствами) та зможуть підписати договір із Національною службою здоров’я», –додала пані Супрун.

Як зауважив Юрій Гарбуз, відновлення сфери охорони здоров’я Луганщини – пріоритет роботи обласної влади. Облдержадміністрація разом з органами влади на місцях вжили комплекс заходів щодо підготовки лікувальних закладів області для роботи в умовах децентралізації та реформування. Так, було укріплено матеріально-технічну базу лікарських закладів первинної медико-санітарної допомоги (ФАПи та амбулаторії) та районних і міських лікарень. За рахунок коштів міських і районних бюджетів проведено ремонти приміщень, закуплено медичне обладнання, спеціалізований транспорт.

«Якщо заклади первинної медичної допомоги – лікарські амбулаторії та фельдшерсько-акушерські пункти – будуть працювати максимально ефективно, то більшість проблем пацієнтів будуть вирішуватися на місцях», – наголосив Юрій Гарбуз.

Протягом 2016-2018 років у Луганській області на укріплення матеріально-технічної бази закладів первинної ланки освоєно 77,5 млн грн, в тому числі на проведення ремонтних робіт в приміщеннях та будівлях - 44 млн грн, на придбання медичного обладнання - 11,2 млн грн та на купівлю 110 одиниць спеціального автотранспорту – 22,3 млн грн.

У ході прес-конференції в.о. Міністра озвучила головні зміни в роботі первинної ланки медицини, які торкнуться лікарів та їхніх пацієнтів. Для людей – це свобода вибору лікаря (пацієнти вже не прив’язані до місця прописки), гарантований пакет послуг, які пацієнти отримують безкоштовно (профілактичні огляди, ведення хронічних захворювань, окремі дослідження крові, електрокардіограма тощо). Лікарі, у свою чергу, вже не матимуть прив’язки до тарифної сітки, отримуватимуть зарплату залежно від кількості декларацій, які з ними уклали пацієнти.