Прес-центр18 вересня 2020, 08:09

Уряд дозволив використання копій цифрових документів у застосунку «Дія», зокрема цифрового податкового номера

Кабінет Міністрів України затвердив механізм використання цифрової версії податкового номера та електронних копій документів у застосунку «Дія».

Відповідні зміни внесені до постанови від 15 квітня 2020 року «Про реалізацію експериментального проєкту щодо застосування відображення в електронному вигляді інформації, що міститься в паспорті громадянина України у формі картки, та відображення в електронному вигляді інформації, що міститься у паспорті громадянина України для виїзду за кордон».

Відтепер е-РНОКПП офіційно є цифровим аналогом паперового податкового номера. У мобільному застосунку «Дія» він відображається двома способами: у складі е-паспорта (ID-картка чи біометричний закордонний паспорт) або як окремий документ – е-РНОКПП (якщо у користувача немає е-паспорта).

Постановою врегульовано можливість формування електронної копії документів у мобільному застосунку «Дія». Також міститься перелік ситуацій, коли можна скористатися цифровими документами. Наприклад, під час:

- надання послуг поштового зв’язку;
- здійснення банківських операцій;
- на касах супермаркетів для підтвердження віку;
- надання послуг з медичного обслуговування;
- надання адміністративних послуг;
- повернення коштів, сплачених за товар.

Завдяки змінам до постанови торгові мережі, поштові відділення, банки та сервіси зможуть офіційно приймати цифрові документи з державного застосунку «Дія».

Наразі цифровий номер платника податків та електронні копії інших документів доступні у версії застосунку Дія 2.0 для бета-тестувальників.