Прес-центр29 жовтня 2021, 16:10

Уряд посилює контроль за погашенням боргів із заробітної плати

Сьогодні, 29 жовтня, в. о. голови Луганської обласної державної Олексій Смирнов провів засідання Обласної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.

До порядку денного були включені питання щодо стану заборгованості із виплати заробітної плати та погашення заборгованості зі сплати єдиного внеску та страхових внесків.

Олексій Смирнов зауважив, що Уряд посилює контроль за погашенням боргів із заробітної плати, зокрема, активізована робота через проведення щотижневих нарад та запроваджене обговорення проблематики регіонів.

Так, 10 вересня в режимі онлайн під головуванням заступника Міністра економіки України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Ігоря Дядюри відбулось засідання Міжвідомчої робочої групи з питань погашення заборгованості із заробітної плати при Міністерстві економіки України, на якому розглянули роботу Луганської облдержадміністрації з цього питання та стан виконання доручень Кабінету Міністрів України.

За результатами наради надані протокольні доручення, у тому числі терміново посилити роботу щодо погашення заборгованості на комунальних підприємствах-боржниках області згідно із затвердженими графіками та забезпечити до кінця року погашення 100 % боргів на підприємствах з обсягом заборгованості до 15 млн гривень, і щонайменше 50 % – на всіх інших підприємствах.

На цей час заборгованість працівникам бюджетних установ в області відсутня.

Крім того, Східним міжрегіональним управлінням Державної служби України з питань праці у Луганській області проведено 166 позапланових заходів державного контролю.

За їх підсумками винесено 27 приписів, 46 протоколи про адміністративне правопорушення за частиною першою статті 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення направлено до суду. Ще 6 протоколів складено за частиною шостою статті 188 КпАП.

Для примусового виконання до відділів державної виконавчої служби області було спрямовано 3 647 документів про стягнення заборгованостей, пов’язаних з трудовими правовідносинами з підприємствами усіх форм власності на загальну суму 89,6 млн гривень.

За 2021 рік було завершено 2 675 виконавчих провадження на загальну суму 31,1 млн гривень, що складає 73,3 % по кількості та 33,9 % по сумах.

Територіальними органами поліції області протягом 2020-2021 років за фактами невиплати заробітної плати, стипендій, пенсій чи інших установлених законом виплат розслідувалося 8 кримінальних проваджень за ст. 175 КК України.

За двома з яких, внесеними за заявами працівників КП «Лисичанський Шляхрембуд» та ДП «Первомайськвугілля», проводяться досудові розслідування.

Облдержадміністрацією запроваджено систематичний моніторинг своєчасності і повноти виплати заробітної плати працівникам, зайнятим у різних видах економічної діяльності області, розроблено та затверджено графіки погашення заборгованості із заробітної плати по кожному підприємству-боржнику, а також встановлено контроль за станом їх виконання.

«Керівники територій повинні тримати під особистим контролем питання погашення заборгованості із заробітної плати на підвідомчій території. Найближчим часом прошу провести засідання місцевих та районних комісій та розробити дієві заходи, спрямовані на погашення заборгованості найбільших боржників. Тут немає місця компромісам – зарплата має платитися вчасно і в повному обсязі», – наголосив Олексій Смирнов.

Участь у заході взяли заступники голів райдержадміністрацій, голів військово-цивільних адміністрацій міст Сєвєродонецьк, Лисичанськ, заступник Рубіжанського міського голови.