Прес-центр26 листопада 2018, 15:11

Уряд схвалив Положення, що гарантує дітям доступну освіту та реабілітацію в санаторних школах

В Україні продовжать роботу санаторні школи, де можуть отримувати загальну середню освіту діти, що потребують тривалого лікування. Як саме відбуватиметься робота таких закладів, прописано в Положенні про санаторну школу, затвердженого Кабінетом Міністрів України.

Санаторні школи – це єдиний тип закладу загальної середньої освіти, де діти можуть поєднувати реабілітацію з навчанням. Там одночасно працюють медичні та педагогічні працівники.

Навчання в санаторній школі відбувається за індивідуальним підходом, індивідуальною освітньою траєкторією та в оздоровчо-щадному режимі. Його визначає медико-педагогічна комісія закладу, яка моніторить стан здоров’я та особливості розвитку кожної дитини. Для тих учнів, які мають труднощі у навчанні, Положення передбачає можливість проведення додаткових індивідуальних, групових занять та консультацій.

Санаторні школи забезпечують навчання для дітей з такими видами захворювань:

- сколіоз;

- цукровий діабет;

- малі та неактивні форми туберкульозу;

- захворювання серцево-судинної системи;

- психоневрологічні захворювання;

- хронічні неспецифічні захворювання органів дихання та травлення.

Термін перебування дитини в інтернаті санаторної школи встановлюється індивідуально за лікарським призначенням. Як правило, він становить не більше року.

Щоб посилити батьківську відповідальність за дітей, які навчаються у санаторних школах-інтернатах, Положення забороняє батькам залишати дітей у закладі на канікули. У випадку, якщо вони хочуть лишити дітей у школі на вихідні, батьки мусять повідомити про це відповідні соціальні служби.

Гранична наповнюваність класів в санаторних школах – 20 учнів. Тривалість уроку – залежно від класу – від 35 до 45 хвилин, а окремих індивідуальних чи групових занять – 20 та 40 хвилин відповідно. Для кожного з видів шкіл відповідно до захворювань їх вихованців прописано особливості організації навчання та лікування.

За інформацією Кабінету Міністрів України