Прес-центр19 листопада 2020, 10:11

Уряд схвалив законопроєкт щодо зміни механізму відшкодування пільгових пенсій для їх фінансування

Уряд схвалив для подання до Верховної Ради законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо накопичувальної професійної пенсійної системи».

Наголошено, що зміна механізмів фінансування виплати пенсії за віком, що призначаються для людей, які працюють на шкідливих і важких роботах, – один із напрямів упорядкування системи пенсійного забезпечення.

Законопроєктом пропонується для працівників, які були або зараз працюють в шкідливих та важких умовах праці, не змінюються умови з призначення пільгової дострокової пенсії.

Замінюється механізм відшкодування пільгових пенсій на фінансування таких пенсій через сплату підвищеної ставки єдиного внеску (на 15 % за працівників на роботах за Списком № 1 та на 7 % – за Списком № 2 і деяких інших категорій осіб).

При цьому, за рахунок цих коштів покриватимуться, як видатки для виплати поточних пільгових пенсій, так і формуватиметься дострокова накопичувальна пенсія для майбутніх пенсіонерів, які зараз працюють в шкідливих умовах праці.

Крім того, передбачається надати право участі в накопичувальній професійній пенсійній системі іншим працівникам, на умовах, визначених за результатами соціального діалогу в колективних договорах, угодах.

Також надається право підприємствам-боржникам розстрочити до 60 календарних місяців суми несплачених ПФУ фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій.

За матеріалами Урядового порталу