Прес-центр18 серпня 2016, 14:08

Уряд стимулює бізнес та інвесторів до спільної роботи над проектами «зеленої» енергетики

Інвестування у «зелені» проекти – перспективний напрямок роботи для бізнесу та інвесторів. Це в черговий раз доводить загальносвітова статистика, підготовлена Міжнародним енергетичним агентством: у 2015 році обсяг інвестицій, залучених у розбудову відновлюваної енергетики, вперше перевищив суму коштів, вкладених у розвиток традиційної енергетики. На цьому наголосив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук, презентуючи в офісі Світового банку 17 серпня регіональним представникам Ощадбанку стан та потенціал розвитку відновлюваної енергетики в Україні.

 

«Україна також йде за світовою тенденцією і має значний потенціал розвитку цієї сфери. Національним планом дій з відновлюваної енергетики поставлено мету – до 2020 року досягти 11 % енергії з відновлюваних джерел у кінцевому енергоспоживанні країни», – зауважив Сергій Савчук та нагадав, що для реалізації Плану потрібно 16 млрд євро інвестицій.

 

«Зі свого боку, ми вдосконалюємо законодавство, приводимо його у відповідність до європейських норм, і таким чином створюємо сприятливі умови для ведення бізнесу та залучення іноземних інвесторів у відновлювану енергетику», – запевнив Голова Агентства.

 

Зокрема, у ході виступу він окреслив основні положення прийнятого 4 червня 2015 року Закону України № 514-VIII, який став ключовим для формування конкурентоспроможного ринку відновлюваних джерел енергії.

 

«Важливо, що за цим Законом «зелений» тариф прив’язано до курсу євро до 2030 року. А це означає захист інвестицій від інфляції, – підкреслив Голова. –Також ми скасували вимогу щодо місцевої складової, яка раніше стримувала прихід іноземних інвесторів на вітчизняний ринок. Тепер, щоб отримати «зелений» тариф, обладнання не обов’язково повинно бути вітчизняного виробництва. Водночас введено премію за використання українського обладнання  – до 10 % до існуючого тарифу».

 

Голова Агентства також розповів про встановлення стимулюючого тарифу на виробництво тепла з інших, крім газу, видів палива та енергії. «І вже сьогодні ми спостерігаємо зростання динаміки встановлення теплових потужностей із заміщення газу. У 2014 році маємо додаткових 452 МВт таких потужностей, у 2015 році – вже 752 МВт. Це більше, ніж 1 ГВт. Іншими словами, у цю сферу зайшов малий і середній бізнес, який інвестував близько 2,2 млрд грн. Це котельні, які сьогодні вже працюють для задоволення потреб як бюджетної, так і соціальної сфери», – повідомив він та навів приклад нещодавно відкритої твердопаливної котельні у Вінниці, яка забезпечуватиме теплом 48 багатоповерхівок, два дитсадки та школу.

 

Сергій Савчук також поінформував представників фінансових установ про успішно діючі «зелені» проекти, зокрема, з виробництва енергії з біомаси і біогазу, з вирощування енергетичних культур, у вітроенергетиці. Крім того, Агентством розраховано фінансову модель проекту з будівництва когенераційної установки, що працює на біомасі, потужністю 5,3 МВт електроенергії та 13 МВт теплової енергії. Термін окупності проекту складе близько 3,5 року, а сума інвестицій – 400 млн гривень.

 

Наприкінці виступу Голова Агентства запевнив представників банку, що ринок проектів з відновлюваної енергетики поступово розвивається, створюються комфортні умови для роботи бізнесу. Тому закликав банкірів працювати у цьому напрямку та створювати продукти, необхідні бізнесу для впровадження «зелених» проектів.

 

http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=249247749&cat_id...