Прес-центр18 вересня 2022, 13:09

Уряд удосконалив механізм надання компенсації комунальних витрат громадам та юридичним особам, які безоплатно розмістили ВПО

Кабінет Міністрів України вніс зміни до Порядку та умов надання компенсації за спожиті комунальні послуги за розміщення внутрішньо переміщених осіб у будівлях (приміщеннях) об’єктів державної, комунальної та приватної власності у період воєнного стану.

Схвалено відповідний проект постанови, розроблений Міністерством розвитку громад та територій України.

Це рішення розширює урядову підтримку українських громад, які безоплатно прихистили переселенців у комунальних та державних закладах, а також приватних закладах освіти. Відтепер компенсацію на оплату комунальних послуг також отримуватимуть юридичні та фізичні особи підприємці, які надали безоплатно тимчасове житло ВПО.

Зокрема, зміни:

· передбачають компенсацію комунальних витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб комунальним закладам та установам, юридичним особам та фізичним особам підприємцям;

· оптимізують процедури подання заявок та здійснення виплат Казначейством для прискорення надання компенсацій громадам;

· конкретизують перелік ВПО, за розміщення яких може надаватися компенсація;

Також Уряд схвалив рішення про виділення додаткових 20,61 млн гривень на компенсацію комунальних послуг громадам, які надали тимчасове житло ВПО.

Зазначимо, що від початку збройної агресії рф громади прихистили у своїх школах, дитячих садках, будинках культури тощо майже 1,6 млн українців, які були змушені тікати від війни. На сьогодні таких громадських закладів налічується понад 2,8 тис.

Нагадаємо, постановою Кабінету Міністрів України від 11 березня 2022 р. № 261 затверджений механізм надання компенсації на оплату комунальних послуг закладам державної та комунальної форми власності, а також закладам освіти приватної форми власності, які надають прихисток внутрішньо переміщеним особам. Наразі з резервного фонду Державного бюджету на компенсації громадам і державним органам виділено 349,7 млн гривень та центральним органам виконавчої влади — 20 млн гривень.