Прес-центр2 жовтня 2020, 13:10

Уряд виділить по 300 тисяч за втрачене житло, по 200 тисяч отримають сім’ї загиблих, – Денис Шмигаль приїхав на місце пожеж на Луганщині

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль та голова обласної державної адміністрації Сергій Гайдай сьогодні, 2 жовтня, оглянули зруйновані унаслідок лісових пожеж домогосподарства та поспілкувалися з місцевими жителями, зокрема, у Сиротиному поблизу Сєвєродонецька.

Пізніше вони побували у школах міста, куди у ці дні евакуювали людей, які втратили домівки.

«Необхідні кошти з резервного фонду державного бюджету будуть виділені безпосередньо після підрахунку збитків. По 300 тисяч гривень люди отримають за зруйнований будинок, по 200 тисяч гривень виплатять сім'ям, родичі яких загинули внаслідок пожежі, по 50 тисяч гривень – за частково зруйнований будинок, по 20 тисяч – за втрати у господарстві. Також очікуються виплати з обласного резервного фонду», – наголосив Денис Шмигаль.

Важливо, що Урядом вже погоджено рішення та надані до Комітету Верховної Ради України з питань бюджету відповідні пропозиції щодо перерозподілу коштів на закупівлю 30 пожежних машин для Луганщини та Донеччини.

«Навіть якщо в вас є проблеми з оформленням документів – не уведений в експлуатацію будинок чи хтось не вступив у спадщину – сільський голова приходитиме до кожного, хто постраждав, і фіксуватиме збитки. Загальні втрати по всіх населених пунктах передаватимемо для оформлення виплат, – запевнив голова облдержадміністрації Сергій Гайдай, спілкуючись з жителями Сиротиного. – Також міжнародні організації готові надати Луганщині будівельні матеріали – саме на цьому наполягли ми».

Крім того, сьогодні очільник області збирає голів усіх постраждалих від пожежі районів та населених пунктів й координуватиме дії щодо пришвидшення оформлення документів щодо підрахунку збитків.

Денис Шмигаль також зауважив, що від пожежі постраждали близько 19 тисяч гектарів лісових насаджень та до 400 будинків. Наразі вже порушено 10 кримінальних проваджень, за їх результатами назвуть причини загоряння. На оперативній нараді Держлісагентству доручено негайно затвердити Стратегію боротьби з лісовими пожежами, а також усунення можливості їх виникнення.

Як повідомив голова Державної служби України з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін, на Луганщині продовжують працювати рятувальники із семи областей, задіяна авіація – три літаки та два гелікоптери.