Прес-центр16 травня 2018, 16:05

Уряд виділив кошти для забезпечення житлом родин загиблих від російської агресії Героїв та ветеранів АТО з інвалідністю І-ІІ груп

Кабінет Міністрів України затвердив розподіл субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату грошової компенсації за житло для сімей загиблих осіб, а також для осіб з інвалідністю I-II групи, визначених Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», інвалідність яких настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, на загальну суму 299 900,09 тис. гривень.

Програма придбання житла для осіб, які отримали інвалідність І-ІІ групи внаслідок безпосередньої участі в проведенні антитерористичної операції, та сімей загиблих військовослужбовців почала діяти у 2015 році.

Протягом 2015 року та до квітня 2016 року закуплено 739 квартир на загальну суму 416 мільйонів гривень.

У травні 2016 року Міністерство соціальної політики України отримало доручення Прем’єр-міністра про зміну порядку фінансування цієї програми та реалізацію принципу «гроші ходять за людиною». Відповідно до нового порядку кошти на придбання житла направляються безпосередньо громадянам. Розподіл бюджетних коштів між обласними та міськими бюджетами проводяться Мінсоцполітики з подальшою передачею цих коштів безпосередньо на рахунки членів сімей загиблих військових та ветеранів АТО.

Згідно з цим, у 2016-2017 роках придбано 1071 квартиру на загальну суму 909,5 мільйона гривень. У 2018 році планується придбати 356 квартир на загальну суму 354,8 мільйона гривень, в тому числі 29 квартир на суму 25 мільйонів гривень для учасників АТО з числа внутрішньо переміщених осіб. Розпорядження передбачає передачу майже 300 мільйонів гривень із цієї суми на придбання 327 квартир для цих категорій громадян.

За інформацією Міністерства соціальної політики України