Прес-центр28 лютого 2018, 15:02

Уряд врегулював процедуру розрахунку за тепло, вироблене «не з газу»

Сьогодні Уряд схвалив рішення щодо унормування питання розрахунку за теплову енергію, вироблену «не з газу».

Відповідні зміни вносяться до Порядку розподілу коштів, що надходять на поточні рахунки із спеціальним режимом використання для проведення розрахунків з постачальником природного газу, на якого покладено спеціальні обов’язки, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 18.06.2014 № 217.

Раніше, якщо для забезпечення потреб споживачів теплопостачальне підприємство закуповувало теплову енергію у теплогенеруючих підприємств з інших, крім газу, видів палива, то розрахунки за таку енергію йшли за залишковим принципом після сплати всіх витрат за тепло з газу.

Як результат, виробники тепла «не з газу» несвоєчасно отримували розрахунок за згенеровану і продану теплову енергію і, відповідно, не мали можливості розраховуватися із постачальниками палива. Це дискримінувало їх порівняно із виробниками теплової енергії з газу та постачальниками газу.

Відтепер перерозподіл коштів на рахунках із спеціальним режимом використання та спрямування їх за нормативом виробникам теплової енергії з інших, крім газу, видів палива, зніме ще один бар’єр для залучення інвестицій у виробництво тепла з відновлюваних джерел та, відповідно, сприятиме зменшенню споживання газу у сфері централізованого теплопостачання.

За інформацією Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України