Прес-центр2 лютого 2023, 13:02

Уряд затвердив порядок підтвердження обставин, що є підставою для ненарахування штрафу за несвоєчасне проведення розрахунків за природний газ

Зміни стосуються ОСББ, житлово-будівельних кооперативів та інших організацій співвласників, які власним рахунком утримують системи автономного теплопостачання багатоквартирних будинків.
Новий механізм дозволяє підтверджувати обставини та є підставою для ненарахування протягом дії воєнного стану в Україні та 6 місяців після нього неустойки (штрафу, пені) за несвоєчасне проведення розрахунків за природний газ.

Зокрема, до постачальної організації потрібно надати інформацію (на вибір) щодо визначення відповідної території як тимчасово окупованої або ж про розміщення будинку на території громади в районі проведення воєнних дій. Окрім того, можна надати копію акта комісійного обстеження та/або звіту з технічного обстеження будинку, за результатами якого ступінь пошкодження становить не менше 30 відсотків загальної житлової площі такого будинку, та відповідну довідку від ОМС або військової адміністрації (у разі її утворення)

«Прийнята Урядом постанова дозволить зменшити додаткове фінансове навантаження на виробника теплової енергії — ОСББ, ЖБК чи інших уповноважених осіб. Це своєю чергою забезпечить стабільне функціонування систем автономного теплопостачання багатоквартирних будинків. Відтак мешканці громад зможуть і надалі отримувати якісні комунальні послуги», — зазначила заступник Міністра розвитку громад та територій України Наталія Хоцянівська.

Також нагадуємо, що на час війни в Україні уряд заборонив нараховувати та стягувати штрафи, пені тощо в разі несвоєчасної або неповної оплати за житлово-комунальні послуги. Заборонено також припиняти надання цих послуг у разі несплати комірного (або оплати не в повному обсязі).