Прес-центр25 травня 2017, 09:05

Уряд затвердив проект пенсійної реформи

На засіданні Уряду Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман презентував проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення пенсій», який пропонується у рамках пенсійної системи.

Закон має запрацювати з 1 жовтня 2017 року після ухвалення його українським Парламентом.

Для осучаснення пенсій Уряд запроваджує єдині правила визначення розмірів пенсійних виплат.

Так, планується єдиний підхід для «старих» і «нових» пенсіонерів із використанням показника середньої заробітної плати на рівні 3764,40 грн (раніше – в залежності від року призначення пенсії від 1197,91 грн до 3764,40 грн).

Крім цього, пенсійний вік залишається на рівні 60 років для людей, які мають страховий стаж 25 років.

При цьому громадяни, яким не вистачає років стажу, щоб задовольнити вимогу стосовно мінімального стажу, матимуть можливість сплатити внески за відсутні роки (не більше 5 років).

З 1 січня 2018 року скасовується право на призначення пенсій за вислугу років для працівників освіти, охорони здоров'я, соціального захисту та інших, крім військовослужбовців.

Також, змінюється механізм відшкодування пенсій за віком на пільгових умовах на сплату роботодавцем підвищеної ставки єдиного внеску розміром 15 та 7 % за працівників, зайнятих на окремих роботах, передбачених списками № 1 та № 2.

З 1 січня 2019 року планується запровадження через Накопичувальний пенсійний фонд накопичувальних професійних пенсійних програм для окремих категорій осіб віком молодше 35 років.

Задля досягнення стабільності пенсійної системи пропонується скасувати обмеження розміру пенсій пенсіонерам, які працюють (85 % від розміру пенсії, але не менш 150 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили непрацездатність).

Між тим, передбачається визначити механізм щорічної індексації (перерахунку) пенсій для захисту від інфляції: із урахуванням фінансових можливостей солідарної системи, але не менш ніж на 50 % росту середньомісячних зарплат за три роки та на 50 % індексу споживчих цін.

Друге підвищення соціальних стандартів на 5 % передбачене з 1 жовтня 2017 року, а не з 1 грудня поточного року, як було заплановано раніше.

Мінімальна пенсія становитиме 1373 грн. Загалом ініціативи Уряду щодо підвищення пенсій стосуватимуться 9 мільйонів пенсіонерів.

У 2017 року пенсійна реформа потребуватиме додатково 12 млрд грн, 2018 року — 30 млрд грн. Ця сума надійде від ініціатив, передбачених цим законопроектом та зростанням власних надходжень Пенсійного фонду.