Прес-центр3 вересня 2020, 13:09

Урядова делегація разом із Сергієм Гайдаєм вирушає безпосередньо на місця пожеж на Луганщині для визначення обсягу допомоги

Про це повідомив Віце-прем'єр-міністр України – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков під час спілкування з журналістами сьогодні, 3 вересня, в Сєвєродонецьку.

Перед цим відбулася нарада із Президентом України Володимиром Зеленським за участі Віце-прем'єр-міністра України Олексія Резнікова, Міністра оборони України Андрія Тарана та голови Луганської обласної державної адміністрації Сергія Гайдая.

Главою держави підтверджено, що вже прийнято рішення Верховної Ради України виділити Луганщині та Донеччині 100 мільйонів гривень на придбання спеціальної пожежної техніки. Значна частина цієї суми буде перерахована саме нашій області.

«Вже на місці, у Станично-Луганському та Новоайдарському районах, ми вирішимо, якого обсягу допомога необхідна Луганщині від Кабінету Міністрів України. Також зазначу, що незважаючи на близькість одного з осередків пожежі до КПВВ «Станиця Луганська», перетин осіб продовжується у штатному режимі», – наголосив Олексій Резніков представникам ЗМІ.

Він відзначив високий рівень взаємодії обласної влади та усіх служб, які задіяні у гасінні пожежі.

Додатково Віце-прем'єр-міністр України – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій поінформував, що вчора Урядом прийняте рішення щодо порядку компенсації з державного бюджету втраченого житла внаслідок збройної агресії РФ. Люди, які втратили житло, можуть отримати до 300 тисяч гривень. Кошти будуть спрямовані в обласні державні адміністрації Луганщини та Донеччини, де буде здійснений подальший розподіл.

Міністр оборони України заявив, що пожежа стала загрозою як для місцевого населення, так і військових, які виконують завдання в районі ООС.

«Вони зробили все можливе для збереження військової техніки та озброєння. Зокрема, командир роти старший лейтенант Токарєв особисто очолив роботу щодо виведення техніки з району пожежі, отримавши значні опіки, а саме 48 %. Молодший сержант Батраченко приймав участь в евакуації техніки та зазнав 20 % опіків тіла. Зараз вони отримують необхідну допомогу. Старшина Бондаренко на теперішній час вважається зниклим без вісті. Втрати технікі – дві одиниці. Зараз військові знаходяться на позиціях і продовжують виконання завдань», – сказав Андрій Таран.

Як зазначив Сергій Гайдай, вогонь почав розповсюджуватися з боку тимчасово непідконтрольної території, практично одночасно виникли декілька місць займання. Вітер, що піднявся, не дає шансів на швидку локалізацію пожежі.

«Учора разом із обласним керівництвом Національної поліції та Державної служби з надзвичайних ситуацій у Станично-Луганському районі ми розгорнули оперативний штаб, організували оповіщення на випадок евакуації людей. Місцеві лікарні готові для надання медичної допомоги та прийому людей на тимчасове перебування. Після цього вирушили до Новоайдарського району», – поінформував Сергій Гайдай.

Він зауважив, що сусідні області надали Луганщині 27 одиниць техніки.

«Та на жаль, ми не можемо використовувати авіацію, тому що в такому випадку необхідно буде залітати та непідконтрольну територію – гарантії безпеки у нас відсутні. Загиблих на сьогодні немає. Пошкоджено один будинок, його власникам буде підготовлено відповідну виплату», – резюмував очільник Луганщини.