Прес-центр22 квітня 2019, 13:04

Усі нові та реконструйовані громадські заклади повинні мати доступні вбиральні на кожному поверсі – вступили в дію нові ДБН

У нових ДБН «Інклюзивність будівель і споруд» введена обов’язкова вимога – передбачати доступні туалетні кімнати на кожному поверсі в усіх нових і реконструйованих громадських закладах з розрахунковою чисельністю відвідувачів більше 50-ти. Нова норма вступила в дію з 1 квітня цього року.

Згідно з ДБН, у будь-яких громадських будівлях, при розрахунковій чисельності від 50 відвідувачів або у разі розрахункової тривалості перебування відвідувача в будинку більше 60 хвилин, слід передбачати туалети на кожному поверсі. У складі санітарно-гігієнічних приміщень повинні бути обов’язково передбачені обладнані для маломобільних груп населення універсальні або доступні кабіни в туалетах.

При проектуванні великих громадських об’єктів – аеропортів, вокзалів, стадіонів, торгово-розважальних центрів – туалети мають розміщуватися на кожному поверсі та через кожні 50 метрів.

Універсальні кабіни повинні бути обладнані унітазом, умивальником, змивним душем та поруччями та мати ширину не менше 1,65 м та глибину не менше 1,8 м. Раковина умивальника має кріпитися так, щоб знизу був простір 0,68-0,7 м, а верхня площина раковини була на висоті від підлоги – 0,8-0,85 м.

Двері шириною 0,9 м мають відчинятися назовні, а на внутрішній стороні дверного полотна повинна розміщуватися горизонтальна ручка на висоті 0,8 м.

Також відповідні санітарні приміщення мають позначатися спеціальною піктограмою Міжнародного символу доступності, у тому числі, і тактильною.

Довідково:

Нові ДБН розроблені ПАТ «КиївЗНДІЕП» на заміну діючого ДБН В.2.2-17:2006 «Будинки і споруди. Доступність будинків і споруд для маломобільних груп населення». Вони адаптовані до європейських норм та містять наглядні приклади того, як це має виконуватися на практиці.

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.

За матеріалами офіційного веб-сайту Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України