Прес-центр12 березня 2019, 17:03

Успіхи децентралізації: майже в 10 разів виріс бюджет Новопсковської громади

Завдяки реформі децентралізації Новопсковська селищна територіальна громада досягла значних результатів у своєму розвитку. Головний фактор, що сприяв цьому, – це зростання бюджету громади до майже 100 тисяч гривень. Про це розповів Новопсковський селищний голова Вадим Гаєв під час свого виступу на другому засіданні Ради регіонального розвитку Луганської області.

«Наш бюджет зростав з 13 мільйонів гривень у 2015 році до майже 100 мільйонів у 2018 році. Так, з додатковими ресурсами ми отримали додаткові повноваження, і наша громада активно та успішно їх реалізує, – зазначив Вадим Гаєв. – Найбільшу частку бюджету складає податок на доходи фізичних осіб. 60% цього податку почало залишатися у громаді, і ми за рахунок цього ресурсу вирішуємо всі поточні нагальні питання».

Завдяки отриманим повноваженням та коштам у громаді всі дошкільні навчальні заклади громади стали енергоефективними та капітально відремонтовані. Кошти на ці ремонти були залучені як з місцевого, обласного так і державного бюджетів, а також за підтримки ПРООН. Створення комфорту для дітей у закладах освіти селищний голова назвав стратегічним завданням розвитку громади. Відтак, на двох школах перекрили та утеплили дахи.

Наступний пріоритет розвитку – медична сфера. У 2017 році були утеплені й відремонтовані чотири фельдшерсько-акушерські пункти, а зараз у межах впровадження реформи первинної ланки медичної допомоги в Новопскові будується амбулаторія.

«Одним із найяскравіших моментів у нашій громаді у 2018 році було відкриття Центру надання адміністративних послуг. Завдяки допомозі Програми розвитку ООН та участі Громадської організації «Моя Слобожанщина» ми реалізували цей амбітний проект. Таких в області було всього 10, і ми перші, хто відкрив у своєму селищі такий сучасний центр. Вже місяць там видаються паспорти у вигляді ID-карток та біометричні закордонні паспорти», – зауважив селищний голова.

Ще одне досягнення громади – відкриття Центру культури, дозвілля, туризму і спорту, що став осередком культурного та громадського життя новопсковців.

За словами Вадима Гаєва, жителі громади відчувають покращення інфраструктури. Поступово відбувається капітальний ремонт капітальних доріг, будуються дороги та тротуари. Крім того, за кошти ДФРР повністю освітлено всі вулиці Новопскова, а за підтримки ПРООН по селах громади встановлено близько 80 фотомодулів на опорі.

Селищний голова відзначає, що жителі активно залучаються до участі в житті громади та прийнятті рішень. Зокрема, у межах Бюджету участі, що впроваджується вже третій рік поспіль, реалізовано 18 проектів. Вони стосувалися соціальної підтримки дітей з особливими потребами, встановлення відеоспостереження, велопарковок, облаштування зон відпочинку тощо.