Прес-центр28 липня 2017, 11:07

Увага! В області встановився 5 клас пожежної небезпеки

За даними Луганського обласного центру з гідрометеорології, в містах та районах області встановився 5 клас пожежної небезпеки.

З настанням спекотної і сухої погоди різко підвищується ймовірність виникнення пожеж. У більшості випадків лісові і степові пожежі виникають через необережну поведінку людей.

Нагадуємо, що в пожежонебезпечний період у лісових масивах, лісопаркових зонах, степах та на відкритих територіях, які примикають до приватних та багатоквартирних житлових будинків, забороняється розведення відкритого вогню.

При відвідуванні лісів також забороняється:

- кидати сірники, які горять, недопалки, ганчірки, які тліють;
- залишати легкозаймисті матеріали, які просочені мастилом або бензином, скляну тару та посуд, які в сонячну погоду можуть сфокусувати сонячний промінь і підпалити суху рослинність;
- випалювати суху траву на лісових полянах;
- розводити багаття;
- спалювати сміття.

Крім того, не можна розводити багаття поблизу крон дерев, які звисають, та сухої рослинності. При розведенні багаття обов’язково необхідно враховувати напрямок і швидкість вітру. Категорично заборонено лишати багаття без нагляду.

Залишаючи місце відпочинку, вогнище слід залити водою або засипати піском, а також впевнитись, що багаття повністю загашене.

Якщо ви опинились поблизу пожежі або його осередку:

- не панікуйте та не приймайте поспішних рішень;
- не тікайте в протилежний бік від полум’я, яке швидко наближається, а закривши голову та обличчя одягом – швидко рухайтесь проти вітру;
- будьте обережні в місцях горіння високих дерев – вони можуть впасти і травмувати людей;
- невеликі загоряння, які виникають в результаті викиду з вогнищ часточок жару, необхідно негайно загасити, заливаючи їх водою, засипаючи піском, землею, накриваючи щільною тканиною, затоптуючи взуттям, збиваючи гіллям, віниками, у крайньому випадку – одягом.

Пам’ятайте – зупинити розповсюдження вогню на початковій стадії набагато легше, ніж гасити велику пожежу.

При виявленні пожежі обов’язково зателефонуйте в підрозділ ДСНС за телефоном 101.