Прес-центр12 червня 2019, 13:06

Увага! З 12 по 17 червня в області переважатиме надзвичайний рівень пожежної небезпеки

Облдержадміністрація інформує про правила поведінки у пожежонебезпечний період, яких повинні дотримуватись громадяни, аби запобігти виникненню пожеж

Прохання тимчасово не відвідувати ліси у період високої пожежної небезпеки. Важливо не допускати спалювання сухої рослинності, стерні, адже саме з цієї причини полум`я вогню нерідко перекидається на лісові насадження і може призвести до лісових пожеж та досягнути рівня надзвичайної ситуації.

Протягом пожежонебезпечного періоду забороняється:

1. Розведення багать у лісі.

2. Заїзд на територію лісового фонду транспортних засобів.

3. Відвідування населенням лісу із переважанням хвойних насаджень при 5 класі пожежної небезпеки (надзвичайна небезпека) за умовами погоди.

4. Палити, кидати у лісі непогашені сірники, недопалки.

5. Залишати у непередбачених для цього місцях лісу обмащене, просочене бензином, гасом, мастилом або іншими горючими речовинами ганчір`я тощо.

6. Палити або користуватися відкритим вогнем під час проведення робіт з паливно-мастильними матеріалами (переливання пального, заправлення двигунів тощо).

7. Використовувати на полюванні пижі, виготовлені з горючих або здатних тліти матеріалів.

8. Розміщувати ближче ніж за 100 м від стіни хвойного лісу, 50 м - змішаного, 20 м - листяного склади паливно-мастильних та інших горючих матеріалів, автозаправні станції та вогненебезпечні виробництва, смітники, житлові і виробничі приміщення.

9. Випалювати траву та інші рослинні рештки на землях лісового фонду, а також на інших земельних ділянках, що безпосередньо примикають до лісу (у тому числі проводити сільськогосподарські пали).

10. Залишати під час будівництва доріг, газопроводів, нафтопроводів, мереж електропередачі, зв`язку, радіофікації, інших комунікацій та об`єктів деревні залишки і горючі матеріали.

11. Звалювати та спалювати у лісових насадженнях сміття, будівельні залишки, побутові та горючі відходи тощо.

У разі виникнення пожежі необхідно негайно повідомляти про це лісогосподарські підприємства, територіальні підрозділи ДСНС України, місцеві органи влади.

Особи, винні у порушенні вимог пожежної безпеки несуть адміністративну відповідальність згідно ст.cт. 77 та 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення та кримінальну відповідальність згідно ст. 245 ККУ в разі спричинення важких наслідків.