Прес-центр16 травня 2018, 15:05

В 2018 році зміниться підхід до критеріїв об’єднання громад, – Зубко

З впровадженням реформи децентралізації, Донецька та Луганська області одними з найперших розпочали процес об’єднання. Сьогодні в Україні 130 районів, які не мають жодної об’єднаної громади. В той же час Донецька і Луганська області в цьому показнику найбільш активно працюють. Для прикладу, ці області займають 10 і 11 сходинку у рейтингу об’єднання з 24 позицій. Про це в ефірі 5 каналу, у програмі «Час можливостей» розповів Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

«В цьому році ми змінимо підхід до критеріїв об’єднання громад. Для країни є принциповим вже не кількість об’єднаних громад, а в першу чергу їх якість – кількість людей, що проживає на території, площа покриття області громадами, фінансові показники, спроможність громад. Ще один показник – це якість надання послуг: створення опорних шкіл, ЦНАПів, Центрів безпеки громадян, дитячих садків, розбудова дорожньої інфраструктури, якісної первинної медицини тощо. І скажу відверто, результати децентралізації в Донецькій і Луганській областях, є показовими в цих напрямках», — наголосив Геннадій Зубко.

Він навів приклад Луганської області, яка знаходиться на лінії розмежування, є дуже патріотичною, і в контексті об’єднання громад  може показати приклад тим 130 районам, які ще думають над процесом об’єднання.

«Сьогодні є певні загрози і виклики в районах Донецької і Луганської областей, які знаходяться на лінії розмежування. Це в першу чергу загроза військової агресії, безпека людей і процесу об’єднання громад. Плюс недостатність кадрів, які б могли працювати в цих областях. Разом з тим об’єднання громад на Сході країні, в цих областях є важливими, адже це питання нових можливостей в управлінні, в розвитку територій і створення нових ефективних менеджерських команд», — підкреслив урядовець.

 

http://www.minregion.gov.ua/press/news/v-2018-rotsi-zminitsya-pidhid-do-...