Прес-центр15 березня 2019, 16:03

В час, коли європейські політики сподівалися умиротворити агресора, українці першими гордо і мужньо заявили про свої права – Президент вшанував пам'ять героїв Карпатської України

Президент Петро Порошенко під час робочої поїздки до Закарпатської області взяв участь в урочистих заходах з нагоди відзначення 80-ї річниці проголошення Карпатської України та бою на Красному Полі.

«Це подія, яка надзвичайно важлива для кожного українця, де б він не жив - на Закарпатті, чи на Донбасі, чи за межами нашої держави. Вільна соборна незалежна Україна вшановує сьогодні тих, хто 80 років тому проголосив державність Карпатської України», - сказав Президент під час свого виступу.

Глава держави наголосив, що перед Другою світовою війною, коли інші держави умиротворювали агресора, українці боронили світ. «Ми згадуємо тих, хто мав мужність у час смертельної небезпеки, коли вже відчувався смертельний подих Другої світової, заявити: Україна була, Україна є і Україна точно буде. В час, коли європейські політики все ще сподівалися  умиротворити агресора, українці першими гордо і мужньо заявили про свої права», - сказав Президент.

Глава держави наголосив, що проголошення незалежності Карпатської України, проголошення нашої державності було актом сміливості і патріотизму. «Значення її відразу зрозуміли і розділені кордонами українці, і увесь світ. Державність української мови, прапор, гімн, тризуб Володимира Великого на гербі – Карпатська Україна закладала основи майбутньої соборної України», - зазначив Петро Порошенко.

Президент нагадав, що «80 років тому саме тут, на Красному Полі, у важкому і нерівному бою із переважаючими силами загарбників зійшлися бійці Карпатської Січі». «Тут для України де-факто почалася Друга світова війна, тут почався український опір найкривавішим тоталітарним режимам ХХ століття», - додав він.

«Герої Красного Поля – карпатські січовики – стоять в одному ряду із захисниками України під Крутами, героями УПА, нашими сучасниками, що захищають свободу і незалежність України у боротьбі з російською агресією», - сказав Президент.

Глава держави нагадав, що вчора Україна відзначала День українського добровольця. «В цей день п’ять років тому Сотні Самооборони Майдану стали на захист України. Як і герої Карпатської Січі, сучасні добровольці з усіх областей України пішли у бій за свободу. Їм теж бракувало і зброї, і спорядження. Але добровольцям і січовикам  не бракувало одного - любові до України і віри в її майбутнє. Ця віра і любов перемогли всупереч усьому», - наголосив Петро Порошенко.

«Вічна пам'ять і слава героям Карпатської України. Слава усім, хто віддав своє життя у боротьбі за свободу і незалежність  України», - сказав Президент.  Присутні вшанували пам’ять героїв хвилиною мовчання та вклонилися їм на полі їхньої слави.

Президент згадав імена видатних діячів Карпатської України: Августина Волошина, Юліана Ревая, Дмитра Климпуша та повідомив про своє рішення нагородити орденом Свободи (посмертно) Степана Клочурака - одного із провідників Карпатської України, який своє життя присвятив боротьбі за незалежність України. Глава держави вручив орден племіннику героя.

«Але не лише зі словами  поваги прийшли ми на місце подвигу наших героїв. Ми прийшли, щоб сказати – ми продовжили вашу справу. За п’ять років в умовах війни заклали фундамент для великого майбутнього України. Того майбутнього, про яке  мріяли і за яке віддали життя борці за свободу України», - сказав Президент.

«Українці – великий і мужній народ, народ працьовитий, народ інтелектуальний. Ми героїчно захищаємо свою землю і перемога буде за нами. Україна стане великою державою, про яку мріяли герої Карпатської України, за яку вони вмирали на цьому полі. Нам треба зробити усе від нас залежне, щоб довести, смерті героїв на цьому полі, героїв національно-визвольних змагань, героїв, які зараз боронять суверенітет, точно були недаремні. Ми маємо створити велику державу вільних, щасливих і заможних людей»,- підсумував Президент.