Прес-центр18 квітня 2017, 16:04

В об’єднаних територіальних громадах Луганщини створено координаційні ради із ґендерних питань

На Луганщині створено три об’єднані територіальні громади – Білокуракинська, Новопсковська та Чмирівська. Сьогодні вони знаходяться на стадії становлення і дуже важливо на самому початку цього процесу врахувати всі ґендерні аспекти.

Саме з цією метою у громадах за підтримки міжнародної організації ООН Жінки створено координаційні ради із питань ґендерної політики.

Днями проведено семінар-практикум за темою: «Ефективна робота координаційних рад із ґендерних питань».

Участь у заході взяли представники громад Луганської та Донецької областей, а також обласних державних адміністрацій. Семінар відбувся у рамках спільної програми ПРООН та ООН Жінки «Відновлення управління та сприяння примиренню в постраждалих від кризи громадах України».

Протягом двох днів учасники працювали над проектом положення та планом заходів координаційних рад. Представники Департаменту соціального захисту населення Луганської облдержадміністрації презентували досвід Луганщини щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

Аналітик національної програми ООН Жінки Олександр Бай представив досвід Грузії у питаннях впровадження ідей ґендерної рівності за результатами візиту до цієї країни.

Цікавою була інформація Галини Мещерякової стосовно проведеної оцінки вразливості незахищених груп населення Луганської та Донецької областей у контексті децентралізації. Старший радник із ґендерних питань ОСНА/UN Women Мадхуміта Саркар поспілкувалася із учасниками на тему впливу загострення політичної ситуації на сході країни на жінок та чоловіків.

За підсумками семінару-практикуму прийнято рішення стосовно доопрацювання положень координаційних рад із ґендерних питань у кожній громаді, складено орієнтовні плани дій зазначених рад, а також заплановано проведення регіональних засідань «круглих столів» за участю представників облдержадміністрацій, районних державних адміністрацій та об’єднаних територіальних громад.