Прес-центр24 квітня 2019, 10:04

В області діють 134 середніх та малих підприємств харчової промисловості, – брифінг

Про стан та перспективи розвитку харчової промисловості області під час брифінгу для ЗМІ розповів заступник директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Микола Партала.

Він зазначив, що сьогодні харчову та переробну промисловість представляють 134 середніх та малих підприємств, які працюють у 8 підгалузях: хлібопекарська, борошномельно-круп’яна, олійно-жирова, м’ясна, молочна, пиво-безалкогольна, комбікормова, кондитерська.

Кількість працівників в галузі складає 2032 особи.

Середньомісячна заробітна плата штатного працівника становить 7187 гривень, що на 29 % вище ніж у минулому році (5551 гривень).

Обсяг реалізації виробленої харчової продукції у порівнянні з минулим роком збільшився на 24,8 % та склав 759,8 млн гривень.

Окремо увагу спікер приділив відбудові та розвитку зазначеної промисловості.

Так, минулоріч ПСП «Агрофірма «Привілля» завершено реконструкцію м’ясопереробного виробництва.

Загальна вартість інвестиційного проекту склала 10 млн. гривень, з яких 3,1 млн. гривень – грантові кошти в рамках проекту USAID «Програма підтримки аграрного і сільського розвитку».

А також за 16 млн. гривень збудований цех з переробки молока та створено 15 нових робочих місць.

 ПрАТ «Біловодський маслоробний завод» встановлено обладнання «Бактофуга», призначене для бактеріальної та механічної очистки молока, що дозволяє покращити якість молока, та знизити кількість бактерій.

Загальна сума проекту склала 8,6 млн. гривень, з яких 4,4 млн. гривень – інвестиційні кошти по лінії «Агросільрозвитку» на отримання новітнього німецького обладнання в рамках грантової програми від уряду США.

До кінця 2019 року ТОВ «Марківський сироробний завод» планує ввести в експлуатацію цех зі згущення та сушки підсирної сироватки. Це додаткові 10 робочих місць.

Окремо Микола Партала розповів журналістам про хлібопекарську галузь. Наразі в області працює 35 підприємств з річною потужністю 33,4 тис. тон. Асортимент продукції, що випускається, налічує близько 190 найменувань хлібобулочних та кондитерських виробів.

У 2018 році ТОВ «Хлібінвест» за власні кошти у сумі 80 тис. гривень проведено реконструкцію лінії № 2. Було замінено шафу остаточного замісу тіста, що зумовило повну механізацію процесу та повністю реконструйовано піч, що збільшило виробничу потужність підприємства.

Також ТОВ «Голден Агро» за рахунок власних інвестицій розпочало будівництво комплексу відвантаження зерна на залізничний транспорт з продуктивністю до
100 тон/годину при режимі зберігання до 24 тис. тон.

Загальна вартість проекту складає 100 млн гривень, з яких освоєно 48,0 млн гривень. Будівництво комплексу дасть змогу створити до 100 робочих місць.

«За минулий рік експорт продукції харчової промисловості зріс на 20 % та склав 41,3 млн дол. США (питома вага 20,0% від загальнообласного експорту продукції), – наприкінці брифінгу зазначив спікер. – Основні експортери: ТОВ «Сватівська олія», ПрАТ «Біловодський маслоробний завод», ТОВ «Слобожанський завод продтоварів», ТОВ «Фідлайф».

Продукція цих підприємств експортується в країни Євросоюзу та Азії, Республіку Білорусь, Алжир, Марокко, Єгипет, ПАР. Останнім часом стрімко розвивається експорт до Китаю та Ізраїлю».