Прес-центр31 травня 2021, 15:05

В області діють 26 дитячих будинків сімейного типу, сім із них у Лисичанську, – брифінг

Про це повідомила начальник Служби у справах дітей Луганської облдержадміністрації Раїса Родіна під час пресбрифінгу.

Вона розповіла, що на первинному обліку в службах у справах дітей виконкомів міських, сільських, селищних рад, райдержадміністрацій перебуває 1421 дитина-сирота або позбавлена батьківського піклування.

Протягом 2020 року в області усиновлено 26 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Із них 24 – українськими громадянами, дві – іноземними. У поточному році – сім дітей українськими громадянами.

Спікер зазначила, що минулоріч дещо знизились показники усиновлення. Це пов’язано із запровадженням на усій території країни карантинних обмежень.

Раїса Родіна акцентувала – однією з проблем є те, що сім’ї найчастіше бажають усиновити одну дитину віком до п’яти років. Що стосується кандидатів в усиновлювачі, то на обліку зараз є 27 таких сімей.

На місцевому обліку перебуває 364 дитини, які підлягають усиновленню. Із них 246 дітей мають братів, сестер, 31 дитина – з інвалідністю.

Крім того, під опікою, піклуванням перебуває 1010 дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування. У минулому році під опіку, піклування влаштовано 129 дітей, у І кварталі поточного – 33.

Під час брифінгу наголошено, що в області створено та функціонує 26 дитячих будинків сімейного типу та 79 прийомних сімей, в яких виховується 341 дитина-сирота та позбавлена батьківського піклування.

Так, у минулому році створено чотири ДБСТ, сім прийомних сімей, на виховання влаштовано 35 дітей. У поточному – один дитячий будинок, три прийомні сім’ї, влаштовано 30 дітей.

Лідером за цим показником є місто Лисичанськ, де створено і діє сім ДБСТ.

Загалом сімейними формами виховання в області охоплено 88,8 % від загальної кількості таких дітей.

Також в регіоні створено дев’ять сімей патронатних вихователів. На тимчасовий догляд та реабілітацію туди влаштовано 16 дітей.

Раїса Родіна зазначила, що для подолання соціального сирітства, дитячої бездоглядності, запобігання правопорушенням серед неповнолітніх в області організовані профілактичні рейди «Діти вулиці», «Вокзал», «Урок». Зокрема, протягом 2020 року проведено 696 профілактичних рейдів та обстежено 1969 сімей. У І кварталі 2021 року – 108 рейдів та обстежено 346 сімей.