Прес-центр6 вересня 2018, 13:09

В області функціонує 101 клас з інклюзивною формою навчання

З 1 вересня для дітей з особливими освітніми потребами створено умови у 54 закладах загальної середньої області. У Сєвєродонецьку таких закладів 13, у Попаснянському районі – 12, Лисичанську – 9, Рубіжному – 3, Сватівському районі – 3, Старобільському районі – 3, Біловодській ОТГ – 2, Міловському районі – 2, Білокуракинській ОТГ – 2, Кремінському, Новоайдарському, Станично-Луганському районах та Троїцькому ОТГ по одному. Загалом нараховується 101 клас з інклюзивною формою навчання.

Крім того, у Сєвєродонецьку функціонують 3 спеціальні класи, в яких здобувають освіту 22 школяра з особливими освітніми потребами.

Для безперешкодного доступу осіб з інвалідністю на рівні з іншими особами до першого поверху 131 заклад загальної середньої освіти (46,6 %) та 10 закладів освіти обласної комунальної власності (91 %) облаштовані пандусами. Такі ж умови створено у 7 опорних школах. Також у 211 закладах загальної середньої освіти встановлено кнопки виклику (75 %).

З 1 вересня в області працюють 6 інклюзивно-ресурсних центрів у трьох містах обласного значення (Лисичанськ, Рубіжне, Сєвєродонецьк) та трьох районах (Попаснянський, Старобільський, Станично-Луганський). На оснащення кабінетів з державного бюджету надано субвенцію у сумі 3 526,4 тис. гривень.

Наразі Департаментом освіти і науки проводиться робота щодо створення обласного ресурсного центру з підтримки інклюзивної освіти на базі Луганського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти.

З 1 вересня для дітей з особливими освітніми потребами у 20 закладах дошкільної освіти області працюють 29 груп з інклюзивною формою навчання. Кількість груп у порівнянні з 2017 роком збільшилася на 17 (Лисичанськ – 9, Сєвєродонецьк – 8, Старобільський район – 6, Рубіжне – 3, Попаснянський район – 1, Сватівський район – 1, Білокуракинська ОТГ – 1).

У 14 закладах дошкільної освіти працюють спеціальні групи для дітей із затримкою психічного розвитку – Сєвєродонецьк (7) та Рубіжне (2), для дітей із порушенням зору – Лисичанськ (3) та Рубіжне (1).