Прес-центр2 лютого 2018, 09:02

В області може бути надано у користування на умовах оренди 314 водних об’єктів

За результатами інвентаризації водних об’єктів на підконтрольній українській владі території області знаходиться 1391 водний об’єкт загальною площею 7,2167 тис. га.

Серед них: 176 площею 1,0094 тис. га розташовані в межах населених пунктів та 1215 площею 6,2073 тис. га – за межами населених пунктів.

Із загальної кількості проінвентаризованих водних об’єктів – 442 площею 4,7520 тис. га знаходяться у задовільному стані, з них в оренді перебувають 128 водойм загальною площею 2,2890 тис. га.

Таким чином, на сьогодні облдержадміністрацією може бути надано у користування на умовах оренди 314 водних об’єктів загальною площею 2,463 тис. га.

Відповідно до статті 51 Водного кодексу України у користування на умовах оренди для рибогосподарських потреб, культурно-оздоровчих, лікувальних, рекреаційних, спортивних і туристичних цілей, проведення науково-дослідних робіт можуть надаватися водосховища (крім водосховищ комплексного призначення), ставки, озера та замкнені природні водойми.

Водні об'єкти надаються у користування за договором оренди земель водного фонду на земельних торгах у комплексі із земельною ділянкою.

Надання водних об'єктів у користування на умовах оренди здійснюється за наявності паспорта водного об'єкта. Порядок розроблення та форма паспорта затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища (наказ Міністерства екології та природних ресурсів України від 18.03.2013 № 99).

Продаж прав на земельні ділянки державної власності на конкурентних засадах у формі аукціону здійснюється у порядку, встановленому главою 21 Земельного кодексу України (далі – Кодекс).

Відповідно до статті 136 Кодексу організатор земельних торгів (Луганська обласна державна адміністрація) з урахуванням інвестиційної привабливості та звернень громадян та юридичних осіб визначає перелік земельних ділянок державної власності та/або прав на них, які виставляються на земельні торги окремими лотами.

Право оренди земельної ділянки державної чи комунальної власності під водним об’єктом може бути оформлено без проведення земельних торгів у випадку коли зазначена земельна ділянка використовується у комплексі із ставком (водосховищем не комплексного призначення, озером, замкненою природною водоймою), який є об’єктом спеціального водокористування відповідно до дозволу на спеціальне водокористування (ч. 2 ст. 134 Кодексу).

Для отримання відповідної консультації щодо порядку отримання в оренду водних об’єктів у комплексі з земельною ділянкою зацікавлені особи можуть звернутися до Департаменту комунальної власності, земельних та майнових відносин облдержадміністрації за адресою: м. Сєвєродонецьк,
площа Перемоги, 2 (будівля «Імпульсу», 1-й поверх, кабінет № 109), тел. (06452) 2-55-77.

Переглянути інформацію щодо проведення інвентаризації водних об'єктів, розташованих за межами населених пунктів на території області станом на 01.01.2018