Прес-центр5 вересня 2017, 17:09

В області працює 15 кабінетів «Довіра», де надається спеціалізована меддопомога ВІЛ-інфікованим

Сьогодні у сєвєродонецькому Кризовому медіа-центрі «Сіверський Донець» відбулися публічні слухання з метою обговорення звіту про виконання Регіональної цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2016-2018 роки в Луганській області за минулий рік.  

У рамках заходу виступили головний лікар Луганського обласного Центру профілактики та боротьби зі СНІД-ом Юлія Трощій, головний лікар Луганського обласного наркологічного диспансеру Микола Овчаренко та регіональний представник Української Асоціації пацієнтів замісної терапії Олексій Квітковський.

Зазначена регіональна програма була затверджена 18 травня 2016 року. На її реалізацію передбачено виділити понад 47 млн грн, у тому числі з обласного бюджету – 13 млн грн, з міських та районних бюджетів – 3,4 млн грн.

Під час презентації звіту-інформації Регіональної цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу за минулий рік Юлія Трощій повідомила, що на підконтрольній українській владі території Луганської області проживали 2072 ВІЛ-інфіковані особи, 460 – хворих на СНІД.

У тому ж році було зареєстровано 256 нових випадків зараження ВІЛ-інфекцією, у 133 осіб виявлено СНІД, 42 особи померли від СНІДу.

Юлія Трощій зауважила, що більше 10 тис. жителів регіону перебувають у «групі ризику» зараження ВІЛ/СНІД. При цьому поширеність захворювання серед окремих соціальних груп населення в Україні перевищує епідемічний поріг.

Експерти вважають, що ВІЛ-інфікованим може бути кожен п’ятий споживач ін’єкційних наркотиків.

Рубіжне, Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Сватівський та Кремінський райони – залишаються територіями з високими темпами поширеності ВІЛ-інфекції.

На підконтрольній українській владі території Луганської області працює 15 кабінетів «Довіра», у яких надається спеціалізована медична допомога людям, які живуть з ВІЛ, та проводиться тестування з метою виявлення ВІЛ-інфекції.

Головний лікар Луганського обласного наркологічного диспансеру Олексій Овчаренко поінформував про заходи з профілактики ВІЛ серед споживачів наркотиків, ознайомив з роботою високопорогових сайтів з проведення замісної терапії.

Наприкінці заходу фахівці «Громадського інституту розвитку регіональних ініціатив» презентували  моніторинговий звіт про виконання програми. У цьому документі зазначено, що реалізація Регіональної цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу в 2016 році мала позитивний вплив на поліпшення епідемічної ситуації в регіоні, а витрати обласного бюджету  на виконання програми слід вважати обгрунтовними та ефективними.