Прес-центр29 листопада 2016, 16:11

В області працюють мобільні бригади з надання допомоги постраждалим від гендерного та домашнього насилля

Сьогоднішній брифінг для ЗМІ в облдержадміністрації був присвячений проведенню в області Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства». Про це розповіла директор Департаменту соціального захисту населення ОДА Елеонора Поліщук.

Щороку акція відбувається з 25 листопада до 10 грудня.  Її мета – поінформувати населення про проблематику насилля, зруйнувати стереотипи, що склалися в цієї сфері, та порадити жертвам насилля, куди слід звертатися в складних ситуаціях.

У цьому році акцент зроблено саме на проведенні акцій в районах області, аби донести до усіх куточків регіону ідею пропагування протидії насиллю. Стартувала Всеукраїнська акція на Луганщині в Попаснянському районі, де тема мира, війна та насилля була представлена в підготовлених виступах дітей. Продовжилася акція наступного дня в Сєвєродонецьку, де з ініціативи Фонду народонаселення ООН в Україні на трьохповерховому будинку був нанесений мурал «Зупинимо насильство над жінками».

Наступними регіонами області, де пройдуть акції стануть Старобільський та Біловодський райони. Усього в області заплановано проведення 232 заходів, серед яких: флеш-моби, тренінги, навчальні семінари, бесіди, конференції, «круглі столи».  

Елеонора Поліщук зазначила, що Департамент соціального захисту населення узагальнює інформацію про кількість звернень з питань домашнього насилля. «Люди нам довіряють, звертаючись за допомогою. В основному – це жінки. Я можу констатувати, що ця проблема поступово виходить з рамок приватності», – зауважила вона.

Для вирішення проблем щодо протидії насиллю створена Обласна координаційна рада з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку та протидії торгівлі людьми. Ця рада – відкрита площадка, де співпрацюють відповідні структури облдержадміністрації – Департамент соціального захисту населення, Департамент охорони здоров’я, Департамент освіти і науки, – правоохоронні органи, міжнародні та громадські організації.

Також за підтримки Фонду народонаселення ООН в Україні у Лисичанську, Сєвєродонецьку, Кремінському, Новоайдарському та Станично-Луганському районах створені п’ять мобільних бригад, які на місцях надають кваліфіковану психологічну та соціальну допомогу, тим, хто постраждав від гендерного та домашнього насильства. В цьому році створені ще три таких бригади: у Рубіжному, Попаснянському та Старобільскому районах.

З початку роботи проекту мобільними бригадами здійснено 831 виїзд, надано 7 тис. послуг та понад 5 тис. консультацій.