Прес-центр4 вересня 2018, 11:09

В області триває впровадження реформи Нової української школи

Про це повідомлено під час апаратної наради, яку сьогодні провів заступник голови облдержадміністрації Геннадій Іваненко.

Про забезпечення умов для реалізації Концепції Нової української школи як ключового обов’язку місцевих органів влади Луганщини доповів директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Юрій Стецюк.

Він повідомив, що з 1 вересня в школах області навчаються 5972 першокласники. Загалом відкрито 301 перший клас з українською та 25 – з російською мовою навчання (серед них 11 класів у Лисичанську та 13 у Сєвєродонецьку).

У 2018-2019 навчальному році передбачається введення нових програм для першого та десятого класів, друкуються нові підручники для першого, п’ятого та десятого класів. Наразі область отримала 68 754 примірники підручників для учнів 5-х класів, що складає 75 % від потреби.

За інформацією Міністерства освіти і науки України, підручники для 1-х класів будуть отримані у жовтні, для 10-х класів – у листопаді 2018 року. Проте всі підручники доступні в  електронному варіанті на сайті Інституту модернізації змісту освіти.

Впровадження в освітній простір Луганщини Концепції Нової української школи в області триває вже третій рік.

Цьогоріч область отримала 14191,9 тис. гривень освітньої субвенції для придбання засобів навчання та навчального обладнання, визначених розпорядженням Кабінету Міністрів України.

Зокрема, 2707,8 тис. гривень виділено на придбання шкільних автобусів. Вже проведена тендерна процедура на закупівлю двох з них. Постачання автобусів планується до 1 листопада. Ще два автобуси придбають за кошти залишків освітньої субвенції 2015 року. Вони підвозитимуть дітей Станично-Луганського, Новоайдарського, Попаснянського та Марківського районів.

Придбання пристроїв для програвання компакт-дисків із звуковим записом для закладів загальної середньої освіти з метою створення умов для підготовки та проведення зовнішнього незалежного оцінювання з іноземних мов обійшлося у 216,0 тис. гривень.

У 800,0 тис. гривень – обладнання інноваційного навчально-тренінгового класу в Луганському інституті післядипломної педагогічної освіти.

2204,4 тис. гривень розподілено на придбання персонального комп’ютера/ноутбука та техніки для друкування, копіювання, сканування та ламінування з витратними матеріалами для початкової школи. Юрій Стецюк відзначив, що ці кошти розподілені за кількістю шкіл, які мають перші класи.

Оснащення закладів загальної середньої освіти з поглибленим/профільним вивченням природничих та математичних предметів та опорних шкіл засобами навчання, у тому числі кабінетами фізики, хімії, біології, географії, математики, мультимедійними засобами навчання – 6243,7 тис. гривень. Зокрема, виділені кошти на Біловодську об’єднану територіальну громаду, Кремінський, Міловський, Попаснянський, Старобільський, Станично-Луганський та Троїцький райони.

2020,0 тис. гривень – придбання обладнання для кабінетів української мови в закладах загальної середньої освіти з навчанням мовами національних меншин. В області функціонує 21 школа з російською мовою навчання в Сєвєродонецьку, Лисичанську, Біловодському, Новоайдарському, Попаснянському, Старобільському та Троїцькому районах.

Також область отримала 15 157,6 тис. гривень освітньої субвенції для забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа». З них 40 % гривень пішло на закупівлю дидактичних матеріалів для перших класів, ще 40 % – на закупівлю сучасних меблів для першого класу, 20 % – на закупівлю комп’ютерного обладнання. 

Юрій Стецюк повідомив, що державне фінансування надавалось місцевим органам самоврядування на засадах співфінансування: 70/30 – для шкіл в містах обласного значення, 90/10 – для шкіл в районах та ОТГ, 95/5 – для шкіл на лінії розмежування.

Розглянувши стан реформування освітніх закладів у містах і районах області, заступник голови обласної держадміністрації Геннадій Іваненко доручив забезпечити оперативне й ефективне використання коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа». Особливу увагу на проблемні питання впровадження реформи слід звернути керівництву Новопсковського району.