Прес-центр4 червня 2019, 14:06

В області визначено 16 місць масового відпочинку людей на водоймах

Під час апаратної наради з інформацією про попередження загибелі населення на водних об’єктах Луганської області протягом купального сезону 2019 року виступив начальник управління з питань цивільного захисту облдержадміністрації Володимир Мирошниченко.

Зокрема, він повідомив, що рішенням регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій розроблено та затверджено План заходів щодо попередження загибелі людей на водних об’єктах протягом купального сезону 2019 року. Міським органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування поставлено завдання щодо визначення та обладнання безпечних місць відпочинку громадян на водних об’єктах, відповідно до встановленого порядку.

Наразі, за інформацією міст та районів, в області визначено 16 місць масового відпочинку людей на водних об’єктах.

Облаштовано та паспортизовано: Лисичанське комунальне автотранспортне підприємство 032806, ставок по вул. Клубна, район 2-го виробництва заводу «Пролетарій» у Лисичанську, озеро «Пісочне», міський пляж ТОВ ЛІБК» у Рубіжному, дитячий заклад оздоровлення «Джура» у Лимані Старобільського району, р. Айдар та міський пляж р. Айдар у Старобільську, ТОВ «Зоря-Сервіс-Плюс» оз. Пісочне, південна частина Кремінної, база відпочинку «Аква-Ленд-Катрін» у Станично-Луганському районі.

Не облаштовано, не паспортизовано: у Біловодському районі – 5 місць, у Білокуракинському – 2 місця, у Новопсковському – 1 місце; у Попаснянському – 1 місце; у Сватівському – 1 місце («Велика Купальня» р. Красна у
с. Фомівці).

Не визначено жодного місця масового відпочинку у Сєвєродонецьку, Марківському, Міловському, Новоайдарському та Троїцькому районах. Місцевою владою встановлені таблички «Купатися заборонено».

За даними Департаменту комунальної власності, земельних та майнових відносин облдержадміністрації на підконтрольній українській владі території області знаходиться 406 водних об’єктів.

Володимир Мирошниченко зауважив, що усі місцеві органи влади проінформовані про необхідність вжиття заходів щодо приведення водних об’єктів відповідно до вимог Правил охорони життя людей на водних об’єктах України.

Для недопущення загибелі та травмування людей на водоймах області в період купального сезону місцевим органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування необхідно визначити і обладнати встановленим порядком місця масового відпочинку людей на воді, згідно з правилами: дно акваторії, відведене для купання людей, обстежити водолазами-професіоналами і очистити від сторонніх предметів, обладнати сезонними рятувальними постами, з підготовленими матросами-рятувальниками, забезпечити чергування медичного персоналу, укласти договори на обслуговування пляжу з державними аварійно-рятувальними службами, узгодити паспорт пляжу.

Також на заході підкреслено, що для попередження загибелі населення на водних об’єктах області протягом купального сезону Луганською комунальною установою «Обласна рятувально-водолазна служба» проведено комплекс заходів щодо обстеження дна акваторії пляжів місць масового відпочинку людей на водних об’єктах, з усуненням виявлених перешкод та видачею паспорту пляжу згідно наказу МНС від 10.04.2017 № 301, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 04.05.2017 № 566/30434.

Підготовлено 17 плавців-рятувальників для роботи на сезонних рятувальних постах.

Проведено сумісні тренування разом зі станцією швидкої медичної допомоги, ДПРЧ-13 ГУ ДСНС України у Луганській області та ДПРЧ-21 м. Кремінної ГУ ДСНС України у Луганській області. Поновлені інструкції по взаємодії з ДПРЧ області.

Підсумовуючи, заступник голови облдержадміністрації Юрій Клименко зауважив: «Розпочався купальний сезон, тож важливо зробити все залежне, щоб відпочинок жителів був безпечним».

Ситуацію на територіях, пов’язану з відкриттям купального сезону, він обговорив з керівниками районів та міст обласного значення в режимі відеоконференцзв’язку.

Юрій Клименко надав доручення на місцях вжити заходів щодо безумовного виконання вищеназваного Плану заходів.