Прес-центр25 вересня 2018, 15:09

В області влаштовано у сім’ї 86 % дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування, – брифінг

Про реалізацію у Луганській області права дитини на виховання в сім’ї розповіла сьогодні, 25 вересня, на брифінгу для ЗМІ начальник служби у справах дітей облдержадміністрації Раїса Родіна.

Вона повідомила, що наразі на підконтрольній території області проживає 1451 дитина-сирота та позбавлена ​​батьківського піклування.

У 2017 році усиновлено 39 дітей, з них 31 дитина – українськими громадянами, вісім – іноземними. У цьому році усиновлено 28 дітей, з них 24 – українськими громадянами.

У сім'ях опікунів та піклувальників виховується тисяча п’ятдесят одна дитина, позбавлена ​​батьківського піклування.

Раїса Родіна зауважила, що на Луганщині функціонує 16 дитячих будинків сімейного типу, в яких виховується 105 дітей та у наявності 84 прийомні сім'ї, де знаходиться 160 дітей.

Відзначимо, що один дитячий будинок сімейного типу та три прийомні сім'ї, в яких виховується 14 дітей, переїхали з тимчасово окупованих територій області.

За утримання дітей у прийомній сім'ї та дитячому будинку сімейного типу з державного бюджету виплачується два прожиткових мінімуми щомісяця залежно від віку дитини. Грошове забезпечення осіб, які взяли на себе місію виховання дітей, складає 35 % від суми коштів, які нараховуються на утримання дітей, але не більше 1,5 прожиткових мінімуми, встановлених для дорослої працездатної людини. З 2009 року держава також платить опікунам два прожиткових мінімуми на дитину: до 6 років допомога становить 1 559 гривень, до 18 років – 1944 гривень.

У 2017-2018 роках дитячі будинки створені у Лисичанську, Рубіжному, Міловському та Новопсковському районах. Прийомні сім’ї – в Біловодському, Білокуракинському, Кремінському, Міловському, Новопсковському та Станично-Луганському районах, Лисичанську і Сєвєродонецьку.

Кількість дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування, влаштованих у сім'ї, по області складає 86 %. Високий показник влаштування дітей в сім'ї громадян України в Сватівському (97 %), Марківському (95 %) районах і Рубіжному (94 %).

341 дитина серед тих, що підлягають усиновленню, знаходиться на обліку в службах у справах дітей міст і районів. З них у віці від 6-17 років – 307 дітей. Слід зазначити, що 48 сімей – кандидатів в усиновлювачі бажають узяти дитину, з них до трьох років – 32 сім'ї.

В Україні введені в дії три нових закони, на підставі яких створюються сім'ї патронатних вихователів, вводиться наставництво щодо дітей, які перебувають в інтернатних установах, розвивається мережа служб у справах дітей. У 2018 році заплановано участь в експерименті зі створення патронатних сімей у Біловодському, Троїцькому, Попаснянському, Новопсковському та в Станично-Луганському районах.

За словами спікера, зараз на обліку служб більше 365 дітей, які перебувають в складних життєвих обставинах. При цьому 89 % з них проживають в сім'ях, в яких батьки ухиляються від виконання обов'язків.

Крім того, станом на 1 вересня статус дитини, яка постраждала внаслідок військових дій і збройного конфлікту, отримала 831 дитина. Наразі відповідна процедура значно спрощена.