Прес-центр27 лютого 2018, 16:02

В області запроваджуються заходи щодо підвищення якості молока, – брифінг

Про це на брифінгу для ЗМІ розповіла директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Лариса Бичкова.

За її словами, для підвищення якості молока необхідно поступово відмовлятися від ручного доїння.

Департаментом розроблена Програма розвитку та підтримки агропромислового комплексу на 2017-2020 роки, яка має допомогти покращити якість молока.

Нею можуть скористатися домогосподарства, де є три та більше корів, щоб відшкодувати вартість витрат на закупівлю установок індивідуального доїння. У поточному році на це буде виділено понад 1 мільйон гривень з обласного бюджету.

Також вже відправлені два листи до Міністерства аграрної політики та продовольства України за дорученням голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Юрія Гарбуза щодо подовження термінів переходу на новий держаний стандарт, який містить технічні умови щодо якості молока.

Нагадаємо, що у 2018 році Україна має відмовитись від молока другого сорту. Впровадження в дію ДСТУ 3662:2015 «Молоко-сировина коров’яче. Технічні умови» планується з липня. Тому на полках магазину повинні залишитися тільки три сорти: екстра, вищий і перший.

Як зауважила Лариса Бичкова, Міністерство наразі погоджується з тим, щоб подовжити ці строки для нашої області.

Крім того, сьогодні розробляються механізми для допомоги сільгосптоваровиробникам щодо закупівлі охолоджувальних апаратів для потреб Луганщини, яких необхідно ще 46. Наразі тривають перемовини між зацікавленими сторонами.

Вона зауважила, що до вирішення поточних проблем за зазначеними напрямами активно долучається Асоціація сільгосптоваровиробників Луганської області.