Прес-центр12 серпня 2020, 16:08

В області збільшується кількість захворювань на COVID-19, тому дотримання протиепідемічних заходів є обов’язком кожного, – Наталія Романенко

Луганська область однією з перших прийняла «жорсткі» карантинні обмеження. Зокрема, навесні було призупинено транспортне сполучення з іншими регіонами, обмежена робота деяких закладів тощо.

«Упевнена, ці своєчасні рішення дозволили уникнути тієї ситуації, яка трапилася в інших областях. Зокрема, у Львівській, Закарпатській, Київській, Харківській. Карантинні обмеження, уведені облдержадміністрацією, зупинили стрімке розповсюдження коронавірусної інфекції. Втім, жителям області необхідно ще упродовж декількох місяців бути пильними, опікуватися станом власного здоров’я, дотримуючись протиепідемічних заходів», – наголосила заступник голови облдержадміністрації Наталія Романенко, яка є керівником робіт із ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, пов’язаної з виникненням на території Луганської області випадку захворювання на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2.

Вона зауважила, що 1 серпня у своїй заяві надзвичайний комітет Всесвітньої організації охорони здоров’я зробив висновок, що спалах COVID-19 досі несе загрозу для всього світу, а пандемія триватиме.

Світ готується до другої хвилі. На доступність вакцин можна розраховувати наступного року.

Про це нещодавно заявив і заступник Міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар України Віктор Ляшко – в Європі розпочинається друга хвиля.

Громадяни усіх країн навчаються жити та працювати, вживаючи усіх необхідних заходів безпеки.

Наталія Романенко акцентувала – у Луганській області найменша кількість захворювань в Україні. Важливу роль у цьому зіграли і самообмеження більшості громадян.

Втім середньодобова кількість зареєстрованих нових випадків зараження корона вірусом в країні продовжує зростати. За добу 7 серпня зафіксовано антирекорд – 1489 нових випадків.

Заступник голови облдержадміністрації зауважила, що за прогнозами українських фахівців, може бути різке збільшення кількості випадків коронавірусної хвороби саме під час епідсезону на грип і ГРВІ, тобто з жовтня по квітень.

«Низку протиепідемічних заходів через два підтверджені випадки захворювання на COVID-19 відсьогодні посилено і в будівлі, де розташована облдержадміністрація. Найближчим часом усі контактні особи будуть обстежені», – сказала Наталія Романенко.

Президент України Володимир Зеленський щотижня надає доручення щодо максимально ефективного захисту громадян України.

Так, обласні державні адміністрації вживають заходи щодо підготовки ліжкового фонду до можливого одночасного збільшення захворюваності на грип та коронавірусну хворобу. Наразі система охорони здоров’я справляється з навантаженням. Але потрібно бути готовими до поєднання цих інфекцій.

Крім того, Міністерство охорони здоров’я України веде постійний моніторинг наявності в регіонах медичного обладнання, в тому числі апаратів ШВЛ, а також необхідних препаратів для лікування пацієнтів з COVID-19. 

Наталія Романенко зазначила, що у світі на початок серпня цього року тривають клінічні дослідження 25 вакцин проти COVID-19. Очікується, що результати будуть уже до кінця року, а серійне виробництво розпочнеться на початку 2021 року.

Уряд України також веде перемовини з виробниками вакцини та урядами інших країн, щоб додатково закупити вакцину за бюджетні кошти і провести щеплення всіх груп ризику.