Прес-центр20 грудня 2018, 17:12

В облдержадміністрації дали роз’яснення про новації у сфері ЖКГ

Директор Департаменту житлово-комунального господарства Віталій Сурай на засіданні колегії облдержадміністрації розказав про реалізацію на регіональному рівні Закону України «Про житлово-комунальні послуги» на Луганщині.

Доповідач зазначив, що до Закону були впроваджені деякі нормативні акти, які чітко окреслювали рамки альтернативного управління багатоквартирним будинком – співвласниками, управителем або ОСББ.

Управління багатоквартирним будинком співвласниками передбачено Законом та не вимагає створення юридичної особи. Співвласники приймають рішення щодо управління багатоквартирним будинком на зборах, що оформлюється протоколом та підписується усіма співвласниками.

За рішенням зборів співвласників управління багатоквартирним будинком може бути передано управителю (фізичній особі - підприємцю або юридичній особі-суб’єкту підприємницької діяльності). Збір співвласників також приймає рішення  про відкликання управителя, затвердження та зміну умов договору з ним тощо.

Якщо мешканці не визначилися з однією із трьох форм управління, воно буде здійснюватися особою, яка призначається на конкурсних засадах виконавчим органом місцевої ради, на території якої розташований багатоквартирний будинок.

Договір про надання послуг з управління багатоквартирним будинком строком на один рік від імені співвласників підписує уповноважена особа виконавчого органу відповідної місцевої ради, за рішенням якого призначено управителя.

Управління багатоквартирним будинком ОСББ, передбачене Закономвідповідно до Закону, відтепер значно спрощено, адже кожний співвласник несе зобов’язання щодо належного утримання, експлуатації, реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна багатоквартирного будинку пропорційно до його частки співвласника. Крім того, у разі відчуження квартири чи нежитлового приміщення новий власник набуває усіх обов’язків попереднього власника як співвласника.

Віталій Сурай зауважив, що наразі на території Луганської області з 3640 багатоквартирних будинків ОСББ створено у 307 будинках.

У 2017 році прийнятий ухвалений Закон України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», який визначив засади забезпечення та обліку послуг з теплопостачання, а також централізованого водопостачання.

Комерційний облік комунальних послуг – визначення кількісних та якісних показників комунальної послуги, на підставі яких проводяться розрахунки за спожиті послуги. Відповідно до Закону, житлові будинки та нежитлові приміщення необхідно оснастити вузлами комерційного обліку теплоенергії і водопостачання.

Слід зазначити, що органи місцевого самоврядування можуть приймати рішення про виділення коштів з місцевого бюджету на оснащення вузлами комерційного обліку будівель, передбачивши фінансування таких робіт у відповідних програмах.

На території області з 1755 багатоквартирних житлових будинків, що мають централізоване опалення, тільки 452 будинки ( 25,8  %) обладнані побудинковими тепловими лічильниками. Крім цього, КП  «Лисичанськтепломережа» закупило 113 вузлів і завершує роботи по із введення ю їх у в експлуатацію.

Закон України «Про житлово-комунальні послуги» від 09.11.2017  передбачає нову класифікацію житлово-комунальних послуг, виводить із тарифів на комунальні послуги витрати на абонентське обслуговування та регулює відносини, що виникають у процесі надання та споживання житлово-комунальних послуг.

Плата за абонентське обслуговування (у разі укладання індивідуального договору) відшкодовує витрати виконавця, пов’язані з: укладенням договору про надання комунальної послуги, здійсненням розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами та стягненням плати за спожиті комунальні послуги обслуговуванням приладів - розподілювачів теплової енергії та/або вузлів обліку (періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування і монтаж), що забезпечують індивідуальний облік споживання відповідної комунальної послуги у квартирах (приміщеннях) багатоквартирного будинку.

Доповідач відзначив, що найбільш актуальною інформацією для громадян стане введення штрафів, санкцій щодо споживачів. Так, споживач, який заборгував, зобов’язаний буде сплатити пеню в розмірі, встановленому в договорі. Цей штраф буде не вище 0,01  %відсотка за кожен день прострочення від суми боргу. Загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100 % відсотків загальної суми боргу. Також якщо споживач отримає зарплатню із затримкою, або ж держава невчасно перераховує кошти на субсидії, штрафні санкції не застосовуються. Дану норму запровадять з 1 січня 2019 року.

Віталій Сурай підкреслив, що з метою забезпечення реалізації реформування сфери ЖКГ в області територіям необхідно надавати методичну допомогу мешканцям багатоквартирних будинків з оформлення протоколів щодо їх управління та вжити заходів для забезпечення комерційного обліку тепло-, водопостачання.