Прес-центр13 червня 2017, 18:06

В облдержадміністрації доповіли про баланс трудових ресурсів на Луганщині

Про це йшлося у виступі начальника управління праці та зайнятості населення Департаменту соціального захисту населення Євгена Жданова на апаратній нараді в облдержадміністрації.

Зазначено, що станом на 1 січня 2017 року постійне населення області складає 704,3 тис. осіб. Ці дані надані Головним управлінням статистики у Луганській області без урахування кількості внутрішньо переміщених осіб, а також за виключенням тих, хто мешкає на непідконтрольних українській владі території.

До цього показника додаються 33,6 тис. переселенців працездатного віку (оскільки ця категорія, як правило, або працевлаштована, або знаходиться у пошуку роботи).

51 % населення області – непрацеспроможні. Середи них: непрацюючі пенсіонери, діти, підлітки, студенти стаціонарних форм навчання, отримувачі допомоги у зв’язку з вагітністю і пологами, при народженні дитини, по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також фізичні особи, які надають соціальні послуги.

До центрів зайнятості у пошуку роботи звернулося 4 % населення.

Тільки 24 % є зайнятими економічною діяльністю, сплачують податки на доходи фізичних осіб. Тобто, можна вважати, що більше половини  населення знаходиться «на утриманні» чверті населення (працюючих).

П’ята частина  населення не обліковується у жодній з категорій. До складу цього 21 % потенційно можуть входити ті, що: зайняті власними домогосподарствами; виїхали на постійне місце проживання з території області без зміни місця реєстрації; бажають працювати, але шукають роботу самостійно; зайняті нелегально.

Відзначено, що більше третини (36 %) штатних працівників – пенсіонери.

Найбільший розмір заробітної плати зафіксовано у невиробничій сфері – у фінансовій і страховій діяльності цей показник становить 168 % від середнього.

Найбільша кількість працівників нараховується у промисловості – 48 %. На другому місці – сфера освіти (11 %), на третьому – охорона здоров’я та надання соціальної допомоги (9 %).

У сільському, лісовому та рибному господарствах – найбільша кількість зареєстрованих безробітних (6 060 осіб). У той же час, за цим видом діяльності подана найбільша кількість вакансій до центрів зайнятості, що обумовлено сезонністю робіт.