Прес-центр25 травня 2018, 15:05

В облдержадміністрації обговорили ефективні механізми розвитку громадянського суспільства на регіональному рівні

У Сєвєродонецьку відбулося засідання круглого столу «Забезпечення ефективних механізмів розвитку громадянського суспільства на регіональному рівні».

Під час доповіді презентовано доповідь щодо підсумків дослідження та громадського супроводу реалізації Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в регіонах України та Луганській області. За результатами аналізу розробки, ухвалення та виконання регіональних Програм сприяння розвитку громадянського суспільства Луганська область показала гарні результати. Так, у рейтингу програм за ступенем відображення в них завдань Національної стратегії вона отримала 57 % та займає сьоме місце з 25. У рейтингу виконання регіональних Програм у 2017 році – 64 % та дев’яте місце з 25 (середній бал виконання по Україні – 50 %). У рейтингу експертного оцінювання процесу формування, складу та діяльності, методичного та інформаційного забезпечення Координаційних рад з питань сприяння розвитку громадянського суспільства Луганщина потрапила до другої групи з п’яти (70 %).

Експерти ЛОГО «Громадська ініціатива Луганщини» презентували підсумки роботи в сфері забезпечення сталого розвитку громад на Луганщині через збалансування інтересів владно-громадських відносин у рамках виконання напрямів Регіональної цільової програми сприяння розвитку громадянського суспільства в Луганській області.

Учасники обговорили підсумки аналізу та особливості річної роботи в об’єднаних територіальних громадах, можливості ефективного збалансування інтересів владно-громадських відносин на Луганщині, практичні можливості представлення інтересів громад та їх залучення до реформ в Луганської області, залучення жителів громади до процесу прийняття рішень.   

Особливу увагу приділено обговоренню результатів аналізу та змін за останній рік в процесі формування ефективних моделей комунікації між владою та громадою в ОТГ, яке дозволяє підкреслити ряд особливостей. Зокрема, всі громади зацікавлені в регламентації процедур реалізації різних форм місцевої демократії через Статут територіальної громади, громадський бюджет тощо. В чотирьох ОТГ набули поширення практики залучення, які не потребують статутного регулювання (Новопсковська, Троїцька, Чмирівська, Білокуракинська ОТГ) – громадська рада та громадський бюджет. Наявність затверджених Статутів в чотирьох ОТГ на момент завершення спільної діяльності з ЛОГО «Громадська ініціатива Луганщини» дає можливість периферійним громадам повноцінно використати інструменти демократії участі.

Крім того, успішний досвід співробітництва сприяє розвитку взаємної довіри, підвищенню рівня громадської активності та професіоналізму представників громадськості, органів місцевого самоврядування та органів влади, що дуже важливо в контексті реформування.

Захід організовано громадською організацією «Громадська ініціатива Луганщини» спільно з облдержадміністрацією у рамках проекту «Забезпечення сталого розвитку в ОТГ на Луганщині через збалансування інтересів центру та периферійних громад»  за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Спікерами на цьому засіданні виступили директор Програми ініціативи Демократична практика Міжнародного фонду «Відродження» Олексій Орловський, керівник Аналітичного центру Асоціації сприяння самоорганізації населення, доцент Одеського регіонального інституту державного управління при Президентові України Андрій Крупник та голова Правління обласної громадської організації «Громадська ініціатива Луганщини» Тетяна Кіріллова. Також до заходу долучились представники Департаменту масових комунікацій облдержадміністрації та громадськості.

Проект реалізовано в рамках програмної ініціативи «Демократична практика» МФ «Відродження».