Прес-центр9 лютого 2017, 17:02

В облдержадміністрації обговорили норми Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку»

Заступник голови облдержадміністрації Володимир Гуц провів нараду з реалізації Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» на території Луганської області.

У заході також взяли участь директор Департаменту житлово-комунального господарства облдержадміністрації Віталій Сурай, представники райдержадміністрацій, органів місцевого самоврядування та об’єднань співвласників багатоквартирних житлових будинків.

Володимир Гуц наголосив, що у законі зібрані всі норми, які регламентують правовідносини власників квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку.

Власник квартири або нежитлового приміщення у багатоквартирному будинку є співвласником всього будинку. Тобто, окрім власної квартири йому належить і частина даху, підвалу, сходових клітин, внутрішньобудинкових інженерних мереж, зовнішніх та несучих стін, прибудинкової території, тощо.

Відповідно до закону суб’єктами права власності у багатоквартирному будинку є не лише фізичні та юридичні особи, а й територіальні громади та держава. У разі наявності неприватизованих кімнат у гуртожитках чи квартир та нежитлових приміщень в багатоквартирних будинках, суб’єктами права власності виступають територіальні громади або держава, і передбачені Законом права і обов’язки вони реалізують через відповідні органи місцевого самоврядування та органи державної влади.

Під час наради особливу увагу приділено питанню виготовлення технічної та іншої передбаченої законодавством документації на будинки.

За підсумками наради надані відповідні протокольні доручення.