Прес-центр28 квітня 2020, 17:04

В облдержадміністрації обговорили організоване завершення 2019-2020 навчального року

За дорученням голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Сергія Гайдая його заступник Катерина Безгинська провела нараду щодо організованого завершення 2019-2020 навчального року у режимі відеоконференцзв’язку.

На початку наради директор Департаменту освіти і науки ОДА Юрій Стецюк наголосив, що через ризик розповсюдження COVID-19, всі заклади освіти перейшли на новий режим роботи. Враховуючи технічні можливості, особливості учнів та вчителів, заклади освіти обрали ресурси, які дозволили здійснювати навчання з використанням мережі Інтернет. Серед значних успіхів – досвід у проведенні онлайн-уроків, як підтримка зв'язку з учнями та батьками за допомогою Viber, WhatsApp, Telegram, Skype. Він зазначив, що попереду педагогів очікують нові завдання, пов’язані з проведенням підсумкового оцінювання учнів та організованого завершення навчального року.

Головною темою, яку озвучив Юрій Стецюк, стало завершення навчального року. Спікер наголосив, що питання виконання освітньої програми, навчального плану є внутрішнім питанням кожного закладу загальної середньої освіти згідно з чинним законодавством.

Міністерство освіти і науки України рекомендує у закладах загальної середньої освіти завершити освітній процес до кінця травня, а навчальний рік не пізніше 1 липня.

Відповідно до рекомендацій МОН, всі учні повинні бути переведені до наступного класу, отримати свідоцтва досягнень, табелі успішності, а випускники 9 та 11 класів – документи про освіту.

Наразі найактуальнішим завданням для закладів освіти є створення належних умов для проведення тематичного та підсумкового оцінювання учнів в умовах продовження дії карантинних заходів.

Міністерство освіти і науки України рекомендує:

оптимізувати та мінімізувати кількість каналів зв'язку та платформ дистанційного навчання, які застосовуються вчителями для зв'язку з учнями;

скласти гнучкий графік дистанційних підсумкових контрольних робіт (загальна тривалість має становити не менше двох тижнів, щоб уникнути перевантаження учнів);

завчасно повідомити учнів та їх батьків про способи оцінювання та канали зв'язку, що будуть використовуватись учителями для проведення тематичного та підсумкового оцінювання;

з метою уникнення скарг з боку батьків пропонуємо попередньо ознайомити батьків з листами успішності учнів за кожним предметом окремо;

результати оцінювання навчальних досягнень дозволяється фіксувати в електронному щоденнику (за наявності), надсилати в індивідуальному порядку шляхом використання одного із засобів зв'язку (електронної пошти, смс-повідомлення, повідомлення в одному з месенджерів, повідомлення по телефону тощо), оприлюднення списку оцінок для всього класу є неприпустимим;

семестрове оцінювання відповідно до рекомендацій Міністерства освіти і науки доречно здійснювати з урахуванням оцінок, що були отримані учнями до 12 березня (до запровадження карантину), оцінки, отримані під час здійснення освітнього процесу з використанням дистанційних технологій, доречно враховувати при проведенні тематичного оцінювання;

механізм проведення тематичного та підсумкового оцінювання поширюється на усіх учнів незалежно від форми, за якою вони здобувають освіту (очна, заочна, дистанційна, екстернатна).

 

Також учні 11-х класів складають ДПА у формі зовнішнього незалежного оцінювання. Документи про здобуття повної середньої освіти вони отримають після проходження ДПА.

В Уряді рекомендують на початку 2020-2021 навчального року в 2-11-х класах провести вхідне оцінювання, за результатами якого можна буде здійснити планування подальшої роботи із систематизації, узагальнення та закріплення навчального матеріалу, що вивчався учнями дистанційно.

Після завершення навчання учням 1-8, 10 класів, які будуть продовжувати навчання в тому самому закладі освіти, доречно надіслати копії свідоцтв досягнень, табелів навчальних досягнень електронною поштою. Оригінали краще вручити на початку наступного навчального року.

Оформлення свідоцтв про здобуття базової середньої освіти має бути завершено не пізніше 15 червня 2020 року. З урахуванням дотримання протиепідеміологічних вимог керівникам шкіл необхідно розробити і затвердити графіки видачі випускникам 9 класів свідоцтв про здобуття базової середньої освіти.

Також було розглянуто питання щодо проведення ЗНО-2020. Юрій Стецюк наголосив, що терміни проведення оцінювання залежить від завершення карантину. В Уряді розглядаються два сценарії проведення ЗНО:

- 25 червня по 17 липня – основна сесія, з 28 липня по 11 серпня – додаткова;

- 17 серпня по 4 вересня – основна сесія, 22 вересня по 6 жовтня – додаткова.

У заході взяли участь представники управлінь та відділів освіти і науки райдержадміністрацій, виконкомів міськрад та ОТГ.