Прес-центр13 травня 2017, 15:05

В облдержадміністрації обговорили питання погашення заборгованості із заробітної плати та інших соціальних виплат

Сьогодні, 13 травня, перший заступник голови облдержадміністрації Роман Власенко провів робочу нараду з питань взаємодії органів виконавчої влади щодо погашення заборгованості із заробітної плати на підприємствах області. 

Участь у заході взяли начальник управління праці Департаменту соціального захисту населення Євген Жданов та заступник начальника Головного управління Держпраці у Луганській області Денис Рисухін.

Під час наради Євген Жданов доповів, що на Луганщині станом на 1 квітня поточного року заборгованість із заробітної плати на підприємствах, які здійснюють діяльність на підконтрольній території області, складає 115 млн грн.

Так, наприклад, така тенденція відбувається за рахунок росту боргів ПрАТ «Сєвєродонецьке об’єднання АЗОТ» (29,5 млн грн за січень-квітень) та ПАТ «Лисичанськвугілля» та його відокремлених підрозділів (37,5 млн грн).

У свою чергу, Денис Рисухін доповів про зміни в законодавстві щодо державного нагляду та контролю в сфері додержання законодавства про працю та зайнятість.

Так, постановою КМУ від 26.04.2017 № 295 затверджено принципово новий Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, спрямований на забезпечення найбільшої ефективності щодо боротьби з нелегальною зайнятістю та виплатою заробітної плати «у конвертах».

Опублікування цієї постанови та набуття нею чинності очікується в найближчі дні, але її реалізація на даний час обмежена у зв’язку з дією мораторію на проведення перевірок з цих питань на території Луганської області.

Романом Власенко було прийнято рішення, що найближчим часом, після набрання чинності Постанови № 295 та отримання з центрального органу виконавчої влади необхідних роз’яснень щодо питань її реалізації, а також розуміння реальної ефективності запроваджених заходів державного контролю, підготувати матеріали для організації засідання обласної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат із запрошенням керівників найбільших підприємств-боржників, у зв’язку з чим надано відповідні доручення Департаменту соціального захисту населення ОДА та Головному управлінню Держпраці у Луганській області.