Прес-центр24 червня 2020, 16:06

В облдержадміністрації обговорили профілактику сімейного насильства та функціонування освітньої галузі в умовах карантину

За дорученням голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної державної адміністрації Сергія Гайдая його заступник Катерина Безгинська провела засідання у робочій групі з питань протидії та профілактики домашньому насильству та насильству за ознакою статі при Обласній координаційній раді з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання домашньому насильству та протидії торгівлі людьми.
Елеонора Поліщук, директор Департаменту соціального захисту населення ОДА розповіла про реалізацію державної політики запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі в Луганській області у I півріччі 2020 року.
Вона розповіла, що за офіційними даними на I квартал 2020 року зафіксовано 1064 офіційних звернення щодо чинення домашнього насильства, що на 42% більше, ніж у I кварталі 2019 року. Повідомила, що ці цифри свідчать про поступове руйнування стереотипів, що існують у цій сфері, а також про зростання довіри людей, які звертаються про допомогу. Прикладом злагодженої роботи та оперативного реагування є діяльність Сєвєродонецької міської ради, яка негайно відреагувала на резонансний випадок домашнього насильства, що стався в місті. Терміново було проведено засідання міської координаційної ради, вжиті необхідні заходи, та прийнято рішення про необхідність створення в місті кризової кімнати для постраждалих осіб.
З метою надання допомоги постраждалим від насильства у Луганській області працюють низка спеціалізованих служб. Так, станом на 24 червня 2020 року в Луганській області працюють 10 мобільних бригад соціально-психологічної допомоги постраждалим від домашнього насильства та насильства за ознакою статі, із яких:
- 6 мобільних бригад діють за підтримки ЮНІСЕФ, Фонду ООН у галузі народонаселення та Міжнародного благодійного фонду «Українська фундація громадського здоров’я» у містах Сєвєродонецьк та Рубіжне, Кремінському, Новоайдарському, Попаснянському та Станично-Луганському районах;
- 3 мобільні бригади працюють при центрах надання соціальних послуг Білокуракинської, Новопсковської та Троїцької ОТГ;
- 1 мобільна бригада діє при Старобільському районному центрі соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді.
За весь час роботи фахівцями мобільних бригад здійснено майже 3600 виїздів, надано більше 32000 індивідуальних консультацій, до інших суб’єктів соціальної роботи перенаправлено більше 11800 осіб.
З 2017 року в Луганській області працюють 5 спеціалізованих кабінетів невідкладної анонімної медико-психологічної допомоги для жінок, постраждалих від насильства (у місті Рубіжне, Біловодському, Попаснянському, Старобільському та Станично-Луганському районах). Кабінети створені на базі місцевих гінекологічних відділень з ініціативи Фонду ООН у галузі народонаселення за підтримки облдержадміністрації. Постраждалі отримують необхідні медичні, психологічні, інформаційні послуги та, за наявності медичних показань, мають можливість стаціонарно залишатися в лікарні протягом певного часу. Усього за час функціонування кабінетів послуги отримали близько 500 жінок, які постраждали від фізичного та сексуального насильства.
У місті Рубіжне найближчим часом заплановано відкриття спеціалізованого притулку для жінок, постраждалих від домашнього насильства та насильства за ознакою статі. притулок буде працювати у формі структурного підрозділу Рубіжанського міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді.
Для організації його роботи та подальшого утримання рішенням сесії Рубіжанської міської ради у травні виділено додаткові бюджетні асигнування в сумі майже 390,0 тис. грн.
Також під час заходу заслухали доповідь щодо забезпечення прав дітей у закладах освіти Луганської області в умовах карантину. Департамент освіти і науки ОДА рекомендував керівникам управлінь/відділів освіти міських рад міст обласного значення, райдержадміністрацій, ОТГ, керівникам закладів освіти в межах компетенції на період карантину забезпечити низку заходів, які провинні сприяти нерозповсюдженню захворювання.
Керівниками закладів освіти на період карантину забезпечено використання технологій дистанційного навчання для організації освітнього процесу та виконання освітніх програм закладів освіти, а у виняткових випадках – ущільнення графіку освітнього процесу; обмеження пересування учнів та освітян по території області, України та за кордон; проведення відповідними службами комплексу робіт щодо підтримання функціонування інженерних споруд, мереж, комунікацій, а також необхідного температурного режиму у закладах освіти.
Для ознайомлення батьківської спільноти з особливостями організації освітнього процесу під час карантину органам управління освітою міських рад міст обласного значення, райдержадміністрацій, ОТГ, закладам освіти рекомендовано розмістити на офіційних сайтах закладів освіти інформацію щодо використання технологій дистанційного навчання з зазначенням посилань на конкретні вебресурси (платформи дистанційного навчання, онлайн-курси, відеоуроки). Батькам учнів надані рекомендації щодо заходів безпеки та навчання дітей в умовах карантину, адже безпека та охорона здоров’я дітей має бути пріоритетом для батьків при прийнятті будь-яких рішень під час пандемії COVID-19.
Для організації дистанційного навчання школи використовували сайти закладів освіти, особисті сайти та блоги вчителів, ютуб та телеграм – канали, групи у Viber та інших месенджерах. У разі відсутності у дітей та батьків сучасних гаджетів, доступу до мережі Інтернет консультування відбувалося телефоном.
Також важливим є забезпечення права на освіту осіб з тимчасово окупованих територій.
У цьому навчальному році загальну середню освіту за екстернатною формою навчання здобували 943 дитини, з них в 4-х класах -15 ,у 9-х класах -332, в 11-х класах -366, в невипускних класах – 230 учнів. У кожному місті обласного значення, районах та об’єднаних територіальних громадах визначено заклади загальної середньої освіти для здійснення навчання за екстернатною формою для осіб з тимчасово непідконтрольної території.
За дистанційною формою в закладах загальної середньої освіти навчалися 295 учнів, в тому числі в 4-х класах – 514, в 9-х класах – 75, у 11-х класах – 39, у інших класах – 168 дітей.
Найактуальнішим наразі є проведення в області зовнішнього незалежного оцінювання. За статистичними даними для участі у ЗНО зареєстровано 6095 учасників: На основну сесію ЗНО зареєструвалися 329 учнів з тимчасово окупованих територій. Для проведення зовнішнього незалежного оцінювання у Луганській області створено 28 пунктів проведення ЗНО у наступних населених пунктах: Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Рубіжне, Новоайдар, с. Широке (Станично-Луганський р-н), Попасна, Старобільськ, Сватове та Біловодськ. Усі пункти відповідають вимогам МОН України та Українського центру оцінювання якості освіти.